Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Zeker honderd doden bij aanval stammenstrijd in Zuid-Soedan

Meer dan honderd mensen zijn vermoord in Zuid-Soedan bij een aanval van rebellen op families van een rivaliserende stam. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. De aanval vond afgelopen vrijdag plaats. Er werden 103 mensen vermoord. Velen zijn nog vermist. Het Rode Kruis heeft een team gestuurd om gewonden te behandelen. De moorden vonden plaats in Jonglei, de grootste deelstaat van Zuid-Soedan. Daar woedt een gruwelijke stammenstrijd, die sinds de onafhankelijkheid van het noorden in 2011 aan meer dan vijftienhonderd mensen het leven kostte. Rivaliserende stammen maken zich schuldig aan veediefstal, verkrachtingen en martelingen. De aanval was de gewelddadigste in Jonglei sinds 2011. Het is het werk van rebellen die trouw zijn aan David Yau Yau, een theologiestudent die vorig jaar opstandeling werd en begon met het rekruteren van gewapende jongeren. Reuters