Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Wüst en Kramer week voor WK eenzaam aan de top

Ireen Wüst won de 1.500 meter en drie kilometer in Inzell, Sven Kramer de vijf kilometer. Een week voor de WK allround ligt de rest mijlenver achter.

Voor het eerst in haar carrière won Ireen Wüst een wereldbekerwedstrijd op de drie kilometer. Met haar veertiende afstandszege in totaal onttroonde ze gisteren Marianne Timmer als meest succesvolle Nederlandse schaatsster in de wereldbeker. Met een winnende tijd van 4.02,23 was ze ruim drie seconden sneller dan nummer twee Diane Valkenburg en gerenommeerde stayers als Martiná Sáblíková (derde), Claudia Pechstein (vierde) en Stephanie Beckert (vijfde). „Ik kan niet anders dan tevreden zijn”, zei ze voor de camera van de NOS. Blakend van vertrouwen, en waarom ook niet?

Op zaterdag heerste Wüst ook al op de 1.500 meter, die ze won in 1.55,95. Alleen Valkenburg (1.56,42) hield de achterstand binnen de seconde. En dan was Wüst nog niet eens tevreden, hoewel ze haar snelste tijd van dit seizoen reed. „Het was een slechte race”, sprak de regerend olympisch kampioen op de mijl. Bij de WK allround in Hamar moet het volgende week nog veel beter kunnen, vond ze. Zilver lijkt voor de andere deelnemers het hoogst haalbare in het Vikingskipet.

Ook haar ploeggenoot Sven Kramer bood de WK-concurrentie in Inzell al op voorhand nauwelijks nog enige kans. Hij won de vijf kilometer in 6.11,76 en verpulverde daarmee het baanrecord van Bob de Jong, die nu in 6.14,08 tweede werd. Met een weergaloze versnelling (rondje 28,9) brak Kramer het verzet van directe tegenstander Jorrit Bergsma (derde in 6.14,55). De Jong en Bergsma doen niet mee aan de WK allround, de rest lag in Inzell nog veel verder achter. En Kramer had een week voor het WK allround niet eens alles gegeven, vertelde hij na afloop. „Ik kan niet ontkennen dat ik voor het WK allround de favoriet ben.”

Bij de EK in Heerenveen bleek de TVM-ploeg van coach Gerard Kemkers in januari oppermachtig. Eerste (Wüst) en tweede (Linda de Vries) bij de vrouwen en de mannen (Kramer en Jan Blokhuijsen). Na een trainingskamp in de zon op Tenerife lieten vooral de Europees kampioenen Wüst en Kramer in Inzell zien dat zij zichzelf verder hebben verbeterd. De Vries (vierde op de 1.500 meter, zesde op de drie kilometer) en Blokhuijsen (zevende op de vijf kilometer) zien de concurrentie oprukken.

Ver achter de superieure Kramer was de strijd tussen de andere allrounders in Inzell wel degelijk spannend. Thuisrijder Moritz Geisreiter werd verrassend vierde en verbeterde in 6.16,81 het Duitse record op de vijf kilometer. De jonge Noor Sverre Lunde Pedersen reed een persoonlijk record (vijfde in 6.17,78). Ook de Belg Bart Swings (21) bleef in een nationaal record van 6.18,56 de nummer twee van het EK Blokhuijsen (6.19,37) nog voor.

Tegenvaller was de Noor Håvard Bøkko, die in 6.24,13 slechts negende werd. Op de 1.500 meter eindigde de nummer drie van de EK pas als elfde. De Rus Denis Joeskov won voor het eerst een wereldbekerwedstrijd in 1.46,07, vóór de Pool Zbigniew Brodka (1.46,09) en de Amerikaan Brian Hansen (1.46,14). Zonder Kramer, die zich spaarde, waren de verschillen klein. Tussen winnaar Joeskov en nummer tien Shani Davis zat slechts 0,42 seconde.

Bij de vrouwen voelt Valkenburg zich na haar goede prestaties in Inzell klaar voor de WK allround. „Ik was nog nooit verder gekomen dan de derde plek en nu heb ik twee zilveren medailles in één weekeinde”, zei de schaatsster uit de ploeg van coach Jac Orie. Het maximaal haalbare, als Wüst meedoet.