Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

Wüst en Kramer kort voor WK eenzaam aan de top

Voor het eerst in haar carrière won Ireen Wüst in een wereldbekerwedstrijd op de drie kilometer. Met haar veertiende afstandszege in totaal onttroonde ze gisteren in het Duitse Inzell Marianne Timmer als meest succesvolle Nederlandse schaatsster in de wereldbeker. Met de winnende tijd van 4.02,23 was ze ruim drie seconden sneller dan nummer twee Diane Valkenburg en gerenommeerde stayers als Martiná Sáblíková (derde) en Claudia Pechstein (vierde).

Op zaterdag heerste Wüst ook al op de 1.500 meter, die ze won in 1.55,95. En dan was Wüst nog niet eens tevreden, hoewel ze haar snelste tijd van dit seizoen reed. „Het was een slechte race”, zei ze. Bij het WK allround in Hamar moet het volgende week nog veel beter kunnen, sprak ze. Zilver lijkt voor haar concurrenten het hoogst haalbare.

Ook haar ploeggenoot Sven Kramer biedt de WK-concurrentie al op voorhand nauwelijks kans. Hij won de vijf kilometer in 6.11,76 en verpulverde daarmee het baanrecord van Bob de Jong, die nu in 6.14,08 tweede werd. Met een weergaloze versnelling (rondje 28,9) brak Kramer het verzet van directe tegenstander Jorrit Bergsma (derde in 6.14,55). De Jong en Bergsma doen niet mee aan het WK allround, de rest lag in Inzell nog veel verder achter. En Kramer had niet eens alles gegeven, vertelde hij na afloop. „Ik kan niet ontkennen dat ik voor het WK allround de favoriet ben.”

Bij het EK in Heerenveen bleek de TVM-ploeg van coach Gerard Kemkers in januari al oppermachtig. Eerste (Wüst) en tweede (Linda de Vries) bij de vrouwen en de mannen (Kramer en Jan Blokhuijsen). Na een trainingskamp in de zon op Tenerife lieten vooral de Europees kampioenen Wüst en Kramer in Inzell zien dat zij zichzelf verder hebben verbeterd.

Ver achter Kramer was de strijd tussen de andere allrounders in Inzell wel degelijk spannend. Thuisrijder Moritz Geisreiter werd verrassend vierde en verbeterde i het Duitse record op de vijf kilometer. De jonge Noor Sverre Lunde Pedersen (vijfde) reed een persoonlijk record en ook de Belg Bart Swings bleef in een nationaal record de nummer twee van het EK – Blokhuijsen (6.19,37) – nog voor.