Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

We wilden liever een video met een scherp randje

De hit van het Twentse dj-duo Bingo Players domineert al weken de Britse hitlijst. Mede door de video met agressieve eenden.

Een jeugdbende terroriseert de straten van een Londense wijk. Ze trappen iemand van de fiets, jatten de tas van oma, doden een eend in de vijver. ’s Avonds schuimt een aantal eenden de straten af; ze willen wraak. In een naargeestig woonblok komt het tussen de garageboxen tot een confrontatie. De eenden zijn losgeslagen: bouncend op de beat op de trappen, jagend in de straten. Niemand kan hun wraakzuchtige aanvallen nog navertellen.

Deze geestig-gruwelijke, in Londen gefilmde deadly ducks-video hoort bij het nummer Get Up (Rattle) ft. Far East Movement!, een Nederlands dancenummer dat nu voor de tweede week de allerhoogste positie bekleedt in de Britse hitlijst. Een unieke status – Nederlands succes in het Verenigd Koninkrijk is zeldzaam. In de Nederlandse top-40 staat het liedje op positie 30.

De opvallende video, geregisseerd door de Londense regisseur Tim Hope die een reeks korte films en videoclips op zijn naam heeft, trekt natuurlijk de aandacht. Er zijn inmiddels 4 miljoen views op YouTube. Het dj- en producersduo Bingo Players wilde geen cheesy filmpje en had de voorkeur voor een videoclip met een „scherp randje”, want: „Het is voor ons niet zo belangrijk om in een videoclip te zitten met een bubbelbad en mooie meiden.”

Maar noem de video niet de reden van hun Britse succes. „Muziekzenders als MTV draaien namelijk nog nauwelijks videoclips”, legt Bingo Player Paul Baümer uit. „En op YouTube zoek je bewust een nummer op. Sterker nog: de instrumentale versie van dit nummer, die vorig jaar al verscheen, is zelfs al 20 miljoen keer beluisterd op YouTube.” Nee, de Bingo Players, Paul Baümer (36) uit Almelo en Maarten Hoogstraten (31) uit Enschede, danken hun nummer-1-hit aan het feit dat de BBC hun single heeft opgenomen in de A-lijst, de hoogste rotatiecategorie op de radio. „Zoiets garandeert al bijna een top-20-hit”, zegt Baümer.

Een nummer-1-hit in Engeland, toonaangevend in de Europese muziekmarkt, genereert vanzelfsprekend veel aandacht. Los van de Nederlandse media staan de Bingo Players nu in de Britse kranten en zijn ze te gast in radioprogramma’s. Dat het duo met hun dancenummer op de eerste plaats kwam, en daarmee artiesten als Britney Spears, Will.i.am en Justin Timberlake het nakijken gaf, werd op feestelijke wijze kenbaar gemaakt. „Ik werd gebeld op een zondagmiddag door de BBC”, vertelt Baümer. „Met veel tromgeroffel en gejuich krijg je dan te horen dat je uitverkoren bent tot number one.”

De housemuziek met electro-elementen van de Bingo Players („de naam is geen hommage aan onze bingospelende oma’s”) doet het al jaren goed op de dansvloer, vooral in het buitenland. Al in december 2011 brachten de Bingo Players hetzelfde nummer, maar dan zonder vocalen uit. Rattle was een dansvloerhit. Na een vocale make-over met een bijdrage van het Amerikaanse hiphopkwartet Far East Movement is Get Up (Rattle) nu een tophit, die het moet hebben van een repeterende melodie-hook en ouderwetse jarennegentighousekreten als ‘get up’ en ‘pump up the volume’ en ‘feel the bass’.

De hit maakt de Bingo Players nu aantrekkelijker als producersteam voor internationale topacts, al scoorden de twee eerder al een hitje met Cry (Just a Little). Het is vooral onwetendheid, denkt Paul Baümer, dat men hen nu pas echt leert kennen. „Men juicht hier over een buitenlands optreden van een artiest als Caro Emerald. Maar er is een legioen aan Nederlandse deejays – en dan bedoel ik niet de bekende topvijf – dat wekelijks grote shows geeft in verre landen.” Ook het Twentse danceduo is voortdurend op pad – nu zeker. Het maakt zich op voor een Amerikaanse en Britse tournee, en grote lente-optredens op het Californische Coachella festival en Ultra Music Festival in Miami.