NVWA onderzoekt paardenvleesrel - Plus haalt lasagne uit schappen

De lasagne waarin in Groot-Brittannië paardenvlees is aangetroffen. Foto Reuters / Chris Helgren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start alsnog een onderzoek naar de mogelijke rol van Nederlandse bedrijven in de paardenvleesrel in een aantal Europese landen. Ook wordt onderzocht of ook op de Nederlandse markt onjuist gelabelde producten terecht zijn gekomen. Dat zegt een woordvoerder van de inspectiedienst tegen Novum.

De afgelopen weken is paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen. Verschillende diepvrieslasagnes van één Franse leverancier zijn daarom uit de handel gehaald. Nederland werd dit weekend door een Franse onderminister in verband gebracht met de verkeerd gelabelde producten. Het vlees zou zijn verhandeld via Nederland.

De NVWA zei dit weekend nog geen aanleiding te zien voor een onderzoek, maar heeft nu door informatie uit andere landen alsnog besloten de eventuele betrokkenheid van Nederlandse bedrijven te onderzoeken. “Ook worden waar nodig extra inspecties uitgevoerd.”

Het eten van paardenvlees is niet ongezond maar met name in Groot-Brittannië wel omstreden. In Nederland wordt vlees van paarden wel geconsumeerd, onder meer in snacks zoals frikandellen. Als dat het geval is moet dat op het etiket vermeld staan. Het is niet toegestaan om paardenvlees als rundvlees te verkopen. De NVWA gaat nu onderzoeken of dit toch is gebeurd. “We hebben daar geen aanwijzingen voor, maar we sluiten niks uit.”

Plus haalt diepvrieslasagne uit schappen

Supermarktketen Plus haalt in ieder geval het rundvleesproduct Primafrost Lasagne uit voorzorg uit de schappen. Net als Albert Heijn start Plus daarnaast een preventief onderzoek naar de herkomst van het huismerkrundvlees, meldt een woordvoerder van de keten aan Novum.

Waarom precies Primafrost Lasagne uit het schap wordt gehaald kon de woordvoerder niet direct uitleggen. Het diepvriesproduct wordt bij meer supermarkten verkocht, waaronder bij Boni en Coop. Of ook daar het product uit de schappen gaat is nog niet bekend. Importeur Lensing Food was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De afgelopen weken is paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen. Verschillende diepvrieslasagnes van één Franse leverancier zijn daarom uit de handel gehaald. Paardenvlees mag overigens in Nederland verkocht worden, maar alleen als dat op het label duidelijk wordt vermeld.