Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Somo laakt productie sperziebonen in Marokko

Sperziebonen in de Nederlandse supermarkten zijn in Marokko vaak onder slechte arbeidsomstandigheden geplukt en ingepakt. De arbeiders werken voor lage lonen, maken regelmatig en gedwongen lange werkdagen en staan bloot aan chemicaliën. Vakbonden worden niet getolereerd of gerespecteerd.

Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) in het rapport Spilling the beans dat deze week uitkomt. Somo constateert een discrepantie tussen de „papieren werkelijkheid” van supers als Albert Heijn, Jumbo en Lidl om van toeleveranciers te eisen dat zij mensen- en arbeidsrechten respecteren, en de „harde realiteit” op de plantages.

Albert Heijn neemt sperziebonen af van Guernikako, volgens Somo één van de slechtste werkgevers. Een andere onderzochte grote teler, Quality Bean Maroc (QBM), levert groente aan AH, Jumbo/C1000 en Lidl. QBM is een dochter van Van Oers United in Ridderkerk. Bij QBM zouden zich „min of meer dezelfde problemen” voordoen als bij Guernikako, „alleen minder ernstig”.

AH stelt in een reactie dat het rapport „niet recent en daardoor niet accuraat” is. Van Oers United zegt zich „niet te herkennen in het punt met betrekking tot onvrijwillig overwerk”.

Nederland importeerde in 2011 ter waarde van 16 miljoen euro aan sperzie- en snijbonen uit Marokko.