Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Sijsling verrast door Tsonga uit te schakelen in Rotterdam

Igor Sijsling heeft op de eerste dag van het ABN AMRO World Tennis Tournament voor een enorme stunt gezorgd. De Amsterdammer schakelde Jo-Wilfried Tsonga in drie sets uit: 7-6 (3), 4-6, 6-4. Het was voor Sijsling zijn eerste zege op een speler uit de top tien.

Tsonga, de nummer acht van de wereld, speelde niet op de toppen van zijn kunnen en merkte al snel dat zijn tegenstander een goede opslag had. Sijsling leunde sterk op dat wapen en bleef zo overeind onder de druk die Tsonga op zijn opslagbeurten legde. De Fransman kreeg vier breakpunten in het eerste bedrijf, maar benutte ze niet.

Bekijk een samenvatting van de wedstrijd tussen Sijsling en Tsonga:

In de tiebreak was het vervolgens een ander verhaal. Sijsling liep vlot uit naar een 6-2 voorsprong. Een setpunt liet hij nog onbenut, maar op zijn tweede kans sloeg hij wel toe.

Met een set op zak kreeg de Nederlander nog meer vertrouwen. Sijsling behield zijn opslagbeurten eenvoudiger en kreeg ook breakpunten op de opslag van Tsonga. Een break kwam er echter niet en op 4-4 sloeg de Fransman wel toe. De nummer drie van de plaatsingslijst serveerde de set vervolgens simpel uit.

Ook de derde set ging weer gelijk op. Een keer moest Sijsling een breakpunt wegpoetsen, maar dat deed hij zonder problemen. Op 5-4 voor de Amsterdammer serveerde Tsonga om in de wedstrijd te blijven. Een eerste matchpunt van Sijsling werkte de Fransman nog weg, bij het tweede plaatste hij de bal net buiten de lijnen.
In de tweede ronde neemt Sijsling het op tegen Martin Klizan. De Slowaak versloeg eerder vandaag in Paul-Henri Mathieu ook een Fransman.

Het wedstrijdverslag is van persbureau Novum.