Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Salesiaan in Australië vast om misbruik

Een uit Nederland afkomstige katholieke priester is eind vorige week in Australië gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van kinderen. De man, de 69-jarige Frank Klep, wordt verdacht van zes aanrandingen uit 1974. De rechtbank in Melbourne liet hem in afwachting van zijn proces op borgtocht vrij. Klep, die hoort tot de congregatie van de salesianen, is al twee keer eerder veroordeeld in Australië wegens ontucht met minderjarigen.

Premier Julia Gillard kondigde in november aan dat een federale commissie kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk zal onderzoeken. Het onderzoek begint over enkele weken en gaat twee jaar duren.

Na Ierland wordt Australië het tweede land waar de overheid het onderzoek naar misbruik in de Kerk op zich neemt. In andere landen, zoals Nederland, is dat overgelaten aan de Kerk. De Australische commissie wordt gemachtigd om een opsporingseenheid in het leven te roepen en verdachten te vervolgen. De Nederlandse commissie-Deetman had geen justitiële- of opsporingsbevoegdheid.

De onderzoekers zullen zich onder meer buigen over het geval van Klep. De Australische media berichten al sinds de jaren '90 over misbruik in de Kerk.