Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Rebellenleider wil asiel in Nederland

De Congolese rebellenleider Mathieu Ngudjolo Chui, afgelopen december vrijgesproken door het Internationaal Strafhof, heeft asiel aangevraagd in Nederland. Ngudjolo stond terecht voor betrokkenheid bij het bloedbad in Bogoro in 2003 waarbij 200 dorpelingen omkwamen, maar volgens het Strafhof was er niet genoeg bewijs. Na zijn vrijlating uit de gevangenis werd Ngudjolo opgepakt door de Nederlandse politie omdat hij niet beschikte over de papieren om in Nederland te blijven. Volgens zijn advocaat Jean-Pierre Kilenda heeft Ngudjolo meteen asiel aangevraagd. NRC