Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politieagent schiet minder op mensen

Agenten hebben in 2012 minder op mensen geschoten dan in 2011. Er vielen wel net zo veel doden: 5. De jaren daarvoor waren dat er minder. Volgens het Openbaar Ministerie wordt vaker dan voorheen uit noodweer geschoten.

Dat heeft het OM gisteren bekendgemaakt. In 2012 waren er 24 schietincidenten die door de Rijksrecherche zijn onderzocht. In 2011 waren er 30 schietincidenten en in 2010 25.

Tot nu toe is voor geen van de schietincidenten uit 2012 de betrokken agent strafrechtelijk vervolgd. Maar in vijf zaken is het onderzoek nog niet afgerond, waaronder het dodelijke schot op een 17-jarige jongen in Den Haag. De betrokken agent dacht dat de jongen een wapen trok, maar die bleek ongewapend.

Volgens hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen verandert de aard van de schietpartijen. „In ongeveer de helft van de gevallen schoten agenten uit noodweer.” Nieuwenhuizen heeft „sterk de indruk” dat dit toeneemt en dat agressie zich meer en meer op agenten richt: „Agenten worden bewust opgezocht.”

De Raad van Korpschefs moedigt agenten aan eerder te schieten, waardoor een agent niet in een situatie belandt waarbij hij uit noodweer, mogelijk in paniek, een schot moet lossen.

Binnen Europa hoort Nederland bij de landen waar het meeste geschoten wordt door politieagenten. Nieuwenhuizen gelooft daar „helemaal niets” van. „We staan in de top-5 met een land als Denemarken. Het betekent maar één ding: dat wij zorgvuldiger registreren dan de landen om ons heen. Als een agent in België schiet, komt dat – denk ik – niet altijd in de boeken zoals bij ons.”

Eind vorig jaar is wel vervolging ingesteld tegen een agent wegens poging tot doodslag. In 2011 schoot de agent een man neer in Ravenstein die als gezocht stond geregistreerd.