Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Overleg woningmarkt tussen CDA en kabinet mislukt

DA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma doet niet mee aan de woonplannen van het kabinet.
DA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma doet niet mee aan de woonplannen van het kabinet. Foto ANP / Martijn Beekman

Het overleg tussen minister voor Wonen Stef Blok en oppositiepartij CDA over de woningmarkt is mislukt. Dat bevestigt een woordvoerder van de minister tegenover Novum. Blok gaat nu in gesprek met D66, SGP en ChristenUnie.

Het kabinet is op zoek naar een meerderheid in de Eerste Kamer voor de plannen met de woningmarkt. Minister Blok wil onder andere een huurverhoging om scheefwonen tegen te gaan en een heffing voor woningcorporaties. De heffing die het kabinet wil invoeren moet twee miljard euro opleveren.

“De afstand was te groot”, zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma voor de camera van de NOS. CDA heeft laten weten niet verder te willen gaan dan 800 miljoen en de huurverhoging te hoog te vinden. Buma zei dat het gat tussen de partijen te groot is gebleken. Het kabinet praat nu mogelijk verder met D66, ChristenUnie en SGP.

Woensdag praat de Tweede Kamer verder over de huurverhoging. Blok wil het wetsvoorstel dat de huurverhoging regelt, zo snel mogelijk aangenomen krijgen. Dat is nodig, omdat de huren alleen per 1 juli kunnen worden verhoogd. Morgen moet Blok in de Eerste Kamer zijn. Die buigt zich dan over de strengere hypotheekregels die Blok wil invoeren. Ook daarvoor lijkt een meerderheid in de senaat te ontbreken.

Blokkering plannen leek vorige week al ophanden

Vorige week dreigde het CDA al de plannen van het kabinet in de Eerste Kamer te blokkeren. De oppositiepartij wilde af van de heffing voor de woningcorporaties omdat dat geld dan niet aan woningbouw besteed kon worden. Ook zouden de huren daardoor omhoog moeten door de zware belasting op corporaties.

Het CDA is ook tegen de nieuwe, strenge hypotheekregels, die bepalen dat hypotheken in dertig jaar helemaal moeten worden afgelost en tegen de plannen voor huurverhoging om scheefwonen tegen te gaan. Het kabinet zou concessies moeten doen, zei CDA toen.

Het kabinet heeft het CDA nodig om de woningmarktplannen aangenomen te krijgen, omdat het geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.