Inwoners uit de omgeving van Loppersum melden dat ze een aardschok hebben gevoeld, zo bericht RTV Noord.
Er komen meldingen uit onder meer Wirdum, Wittewierum, Zeerijp, Garrelsweer, Loppersum en Woltersum. De beving vond plaats rond tien voor zeven. De sterkte van de beving is nog niet bekend.
Minister Kamp van Economische Zaken heeft elf onderzoeken naar de risicovolle gaswinning uitstaan. Hij wil precies weten hoe zwaar een aardbeving in Groningen kan zijn, welke alternatieve vormen van gaswinning de risico’s kunnen beperken, en hij laat de waardevermindering van huizen in kaart brengen. De onderzoeken moeten voor 1 december af zijn.
“Onderzoeken verlagen de risico’s niet”, zei inspecteur-generaal Jan de Jong van Staatstoezicht op de Mijnen vorige week in de Tweede Kamer. Minder productie leidt tot minder aardbevingen. “Vanuit het oogpunt van veiligheid moet je de gaskraan nú terugdraaien”, was zijn advies.
Er komen meer en zwaardere aardbevingen, blijkt uit onderzoek door het Staatstoezicht op de Mijnen, het KNMI en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Ze kunnen een kracht hebben van 4 of meer op de schaal van Richter. Dat hangt samen met de hoeveelheid gas die uit de grond wordt gehaald. Sinds 2000 heeft de NAM de gasproductie uit dit ‘Groningenveld’ verdubbeld, van 20 tot 30 miljard kuub per jaar naar 45 tot 50 miljard kuub.
‘Kans van één op veertien op aardbeving’
Redacteuren Wubby Luyendijk en Arjen Schreuder onlangs in NRC:
Volgens de rapporten is er een kans van één op veertien dat zich de komende twaalf maanden in de directe omgeving van de gasbel van Slochteren een aardbeving voordoet met een kracht tussen 4 en 5 op de schaal van Richter. Ter vergelijking: de kans dat in het westen van Nederland een dijk doorbreekt, mag volgens de wet niet groter zijn dan één op tienduizend.
Grotere kaart weergeven