Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Kranten

nrc.next vernieuwt en ziet er uit anders

Morgen verschijnt een nieuwe next. Andere indeling, andere vormgeving. Wat verandert er precies en waarom?

Nrc.next verandert morgen. De krant bestaat voortaan uit drie secties: Weten, Denken, Doen. In Weten staat alles wat je nodig hebt om de actualiteit te overzien en te snappen. Niet alleen wat er gebeurt, maar vooral waarom het gebeurt en wat het betekent. De speechwriter van Obama is 31 en vertrekt naar Hollywood – wat betekent dat? Een asielzoeker pleegt zelfmoord in een uitzetcentrum. Hoe werkt zo’n uitzetcentrum en hoe is het daar?

In Denken staan inzichten en meningen waaraan je die van jezelf kunt scherpen. Waarom wel ingrijpen in Mali en niet in Syrië?

Doen biedt een selectie van wat er allemaal nieuw is om te doen, te lezen, te kijken, te koken, te reizen en te spelen. Het nieuwe boek van Hanna Bervoets, de opvolgster van zangeres Selah Sue.

Elke sectie heeft zijn eigen kleur, zodat altijd in een oogopslag duidelijk is waar je bent. Deze driedeling komt in de plaats van Op de hoogte, De diepte in, De wereld over, Uitgelicht, et cetera, dat nu boven de pagina’s staat. Verder zit de verandering ’m vooral in toegankelijkheid. Stukken worden niet korter, wel wordt duidelijker wat erin staat.

Waarom doen we dit? Allereerst: alles kan altijd beter en dat is geen reden om niets te doen. Innovatie zit in het DNA van next. We waren de eerste Nederlandse krant met een In Beeld, de fotospread in het hart. Factchecking is in Nederland bekend geworden dankzij de rubriek next.checkt. Als je voor wilt blijven lopen, kun je niet stil blijven staan. Ook de nieuwe next blijft dwars, eigenzinnig en optimistisch, we maken de krant nu vooral iets urgenter en sneller. Uitgangspunt voor de redactie is: welke vragen heeft de lezer bij de actualiteit van vandaag, morgen en volgende week?

Veel blijft ook gewoon hetzelfde. Fokke&Sukke, Renske de Greef en Marcel van Roosmalen, Christiaan Weijts, Paulien Cornelisse en natuurlijk ook de next.checkt en de In beeld. Wat ook blijft, is dat we een correspondent in Beijing hebben, in Moskou, in Berlijn, Parijs, Brussel, Washington. En trouwens ook verslaggevers in Mali, in Egypte en aan de grens met Syrië. Dat we kunnen beschikken over een grote wetenschapsredactie. Dat we thuis zijn op het Damrak en op het Binnenhof. De Arena en de Kuip. Natuurlijk geven we meningen, maar allereerst geven we feiten. Natuurlijk bieden we boeiende visies, maar we bieden in de eerste plaats deskundigheid. En ruimte bieden we – aan talent.

Kijk eens rustig de komende dagen. En laat weten wat je vindt via nrc.nl.

PS: let bij de afbeeldingen hiernaast niet op de rare woorden en spelling - het is een dummy.