Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Nederlandse matchfixing-verdachten zijn geen sporters

Ivo Opstelten, die vanavond in een brief aan de Kamer stelde dat de Nederlanders die betrokken zijn bij matchfixing geen sporters zijn.
Ivo Opstelten, die vanavond in een brief aan de Kamer stelde dat de Nederlanders die betrokken zijn bij matchfixing geen sporters zijn. Foto ANP / Martijn Beekman

Van de vijf Nederlanders die volgens Europol schuldig zijn aan matchfixing in het Europese voetbal, is er geen die in Nederland bij sport betrokken is. Het gaat om mensen met een strafblad, schrijft minister van Justitie Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder meldde voetbalbond KNVB nog dat het om officials en/of spelers gaat. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie kon vanavond niet aangeven of de vijf Nederlanders mogelijk wel in het buitenland bij sport zijn betrokken.

In de brief staat verder dat een van de Nederlanders die genoemd wordt in een Duits onderzoek naar matchfixing mag worden uitgeleverd aan Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam eerder bepaald. De verdachte zit momenteel in Nederland vast vanwege een ander delict dat niets met matchfixing te maken heeft. De Nederlander heeft zich volgens de Duitse justitie schuldig gemaakt aan matchfixing in andere landen dan Nederland.

Van de andere vier verdachten staat het volgens Opstelten overigens nog niet allemaal vast dat het echt Nederlanders zijn. Voor deze verdachten zijn geen rechtshulpverzoeken ingediend. Ook is er vooralsnog geen informatie beschikbaar die aanleiding geeft voor een strafrechtelijk onderzoek door het Nederlandse Openbaar Ministerie, schrijft de minister.