Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

Nadal kan terugkeer niet bekronen met titel

Rafael Nadal heeft zijn rentree in het ATP-circuit niet kunnen opluisteren met de toernooiwinst in Viña del Mar. De voormalige nummer één van de wereld ging in de finale onderuit tegen Horacio Zeballos. De Argentijn zegevierde in drie sets: 6-7, 7-6 en 6-4. Nadal maakte op het Chileense gravel zijn rentree na zeven maanden blessureleed.

Nadal treurde niet lang om zijn nederlaag. „Het feit dat ik hier ben is al een triomf”, sprak de Spanjaard opgetogen. Zijn opponent Zeballos was in de zevende hemel na zijn eerste toernooizege. „Spelen tegen de beste speler aller tijden, of in ieder geval een van de beste spelers uit de geschiedenis van het tennis, is een droom. Ik zal dit moment nooit vergeten.”

De 26-jarige Nadal verloor ook de finale van het dubbelspel. Samen met de Argentijn Juan Monaco moest hij het Italiaanse koppel Paolo Lorenzi en Potito Starace in twee sets voorrang verlenen: 6-4 en 6-2.

De Nederlander Robin Haase behoort weer tot de beste vijftig tennissers van de wereld. Hij steeg als gevolg van zijn halvefinaleplaats in Zagreb acht posities naar de vijftigste plek op de wereldranglijst. Haases hoogste ranking is nog altijd de 33ste stek, die hij vorige zomer bereikte.

Igor Sijsling kwam in Zagreb niet verder dan de tweede ronde en moest elf plaatsen inleveren. Hij is nu de mondiale nummer 77. Thiemo de Bakker zakte twee posities en staat nu 123ste. Haase, Sijsling en De Bakker, de beste drie Nederlandse tennissers van het moment, doen deze week allen mee aan het World Tennis Tournament in Rotterdam.

Bij de vrouwen is Kiki Bertens nog altijd de beste Nederlandse. Zij staat net als Haase vijftigste op de wereldranglijst. Arantxa Rus moest een positie inleveren en staat nu 75ste. Omdat er vorige week Fed Cup-verplichtingen waren, waren ook bij de vrouwen weinig verschuivingen. (Novum)