Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Mogelijk meineed Linke-chef

Het OM in Hamburg onderzoekt of de voorman van de uiterst linkse partij Die Linke, Gregor Gysi, meineed pleegde toen hij in 2011 in een beëdigde verklaring ontkende ooit voor de Stasi, de geheime dienst van de DDR, te hebben gewerkt. De regeringsfracties van CDU en FDP hebben in reactie op dit bericht, gisteren in Die Welt am Sonntag, gezegd dat Gysi hangende het onderzoek zijn werkzaamheden zou moeten opschorten.

In 2011 betichtte de publieke zender NDR in de documentaire Die Akte Gysi (Document Gysi) de Linke-voorman ervan als advocaat ten tijde van de DDR voor de Stasi gewerkt te hebben. Gysi stapte naar de rechter, die hem in het gelijk stelde: de NDR moest erkennen dat de beschuldiging ongegrond was. In die procedure verklaarde Gysi onder ede nooit hand- en spandiensten voor de Stasi te hebben verricht. Tegen die verklaring is nu aangifte gedaan.

Die Linke, die 76 van 620 zetels van de Bondsdag bezet, wijst de beschuldigingen van de hand. Volgens de partij is het inmiddels gewoonte dat de verwijten tegen Gysi voorafgaand aan Bondsdagverkiezingen worden gemaakt, maar is het in de afgelopen twintig jaar nog nooit bewezen dat Gysi voor de Stasi werkte.