Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘Laat spelers Nieuw Sloten vrij’

De advocaten van drie minderjarige verdachten in de grensrechterzaak dienen deze week een schorsingsverzoek in bij de rechter. Ze vinden dat hun jonge cliënten naar school moeten kunnen gaan en onnodig lang vastzitten. Vijf jongeren zitten nu twee maanden vast op verdenking van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuis. Ze zijn tussen de 15 en 17 jaar oud.

De advocaten vinden dat rechters „te gemakkelijk” overgaan tot verlenging van het voorarrest. Het VN-Kinderrechtencomité bekritiseerde Nederland al in 2009 om het hoge aantal minderjarigen in voorarrest: gemiddeld zitten zes keer meer jeugdigen in voorarrest dan in detentie. Op 1 januari 2012 zat 74 procent van de minderjarigen in een jeugdgevangenis daar in voorarrest.

Nederland gaat doorgaans milder om met jeugdige verdachten dan met volwassenen. Ze kunnen veel lagere straffen krijgen. De termijnen van het voorarrest zijn voor jongeren tot achttien jaar wel even lang: maximaal 108 dagen. En na een pro-formazitting nog langer.

Volgens de advocaten zijn er niet genoeg gronden om hun minderjarige cliënten, die geen strafblad hebben, langer vast te houden. Ook het onderzoeksbelang is volgens hen geen reden meer voor voorlopige hechtenis; getuigen zijn gehoord.

Er worden in totaal zes spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten, en één vader verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van de Almeerse grensrechter.