Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kortkolom binnenland

50Plus zet bedrijven Krol op afstand

Amsterdam. 50Plus probeert de banden met de bedrijven van partijleider Henk Krol door te snijden. Het partijbestuur gaat „heel diep nadenken” of het bedrijf van Krol de partijkrant kan blijven produceren, schrijft dagblad AD maandag. Wel blijft de partij een kantoor huren bij een bedrijf van Krol omdat dat nou eenmaal zo is afgesproken, zegt partijvoorzitter Willem Holthuizen in de krant. Zaterdag schreef het AD dat Krol met zijn bedrijven zaken doet met zijn eigen partij. Hij had bovendien zijn nevenfuncties niet bij de Kamer gemeld. Inmiddels heeft Krol dit wel gedaan. (Novum)

Armoede ouderen wordt overschat

Amsterdam. De armoede onder ouderen is minder dan de meeste mensen denken. Ouderen zijn gemiddeld rijker, maar de meerderheid denkt dat dit niet zo is, stelt het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut in een artikel op economensite Mejudice. Van de Nederlanders denkt 32 procent dat de armoede onder 65-plussers hoger is dan onder 30- tot 65-jarigen. Nog eens 28 procent denkt dat beide groepen even arm zijn. Slechts 40 procent heeft het bij het rechte eind door te stellen dat de armoede bij 30- tot 65-jarigen hoger is, stellen de onderzoekers. Voor het onderzoek is een steekproef onder ruim 5.600 mensen gehouden. (Novum)

Steeds meer kinderen onder voogdij

Amsterdam. Het aantal kinderen dat onder voogdij staat, neemt snel toe. In 2005 stonden er zo’n vijfduizend onder voogdij, maar In 2011 was dat al toegenomen tot 7.500, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij voogdij wordt een kind bij de ouders weggehaald, bijvoorbeeld omdat zij de opvoeding niet aankunnen of het kind ernstig verwaarlozen of misbruiken. (Novum)

Vrouw in Emmen dood gevonden

Emmen. Agenten hebben zondagavond een 24-jarige vrouw dood aangetroffen in haar flat in Emmen. Vaststaat dat ze door geweld om het leven is gekomen. Een 24-jarige huisgenoot is aangehouden. Hij is gewond en ligt onder bewaking in het ziekenhuis. Een team van 25 rechercheurs onderzoekt de zaak. (NRC)

6.400 gewonden door uitglijden in sneeuw

Amsterdam. Ongeveer 6.400 mensen zijn na een glijpartij tijdens de twee weken durende sneeuwperiode vorige maand wegens letsel behandeld op afdelingen eerste hulp in ziekenhuizen. Dat is ruim twee keer zo veel als een even lange sneeuwperiode vorig jaar. „We denken dat het komt doordat de sneeuwval dit jaar intensiever was, maar zeker weten we dat niet”, stelt een woordvoerder van de stichting VeiligheidNL, die de cijfers heeft verzameld. Veruit de meeste slachtoffers, 5.600, gingen tijdens het lopen onderuit. Op de fiets waren er 850 slachtoffers. Naar schatting 4.100 mensen werden in de ziekenhuizen behandeld voor breuken aan pols, arm, heup of been. VeiligheidNL pleit voor gladheidsbestrijding op voetpaden door burgers en bedrijven. (NRC)