Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Film

Je kunt nu alle oscargenomineerden voor beste korte animatie online zien

Screenshot uit Head Over Heels, een korte animatiefilm die voor een Oscar genomineerd is.
Screenshot uit Head Over Heels, een korte animatiefilm die voor een Oscar genomineerd is. Screenshot uit Head Over Heels, een korte animatiefilm die voor een Oscar genomineerd is.

Hij woont op de vloer, zij op het plafond. In Head Over Heels, genomineerd voor een Oscar, leeft een ouder echtpaar letterlijk langs elkaar heen. De korte animatiefilm staat nu tijdelijk online. De andere vier kanshebbers waren al langer op internet te zien, dus die hebben we er ook bij gezet.

De genoemde tien minuten durende film van regisseur / animator Timothy Reckart ging in première op het filmfestival van Cannes in 2012. Daarna werden prijzen gewonnen op onder meer Anima Mundi, het Heartland Film Festival en het Austin Film Festival. Toen de Oscarnominaties vorige maand bekend werden gemaakt, bleek dat Head Over Heels meedoet voor de Oscar voor beste geanimeerde korte film.

De film gaat over een echtpaar dat na vele jaren huwelijk uit elkaar is gegroeid. Nu woont hij (hij heet Walter) op de vloer en zij (Madge) op het plafond. Walter probeert iets van de verloren gegane romantiek terug te halen, maar dat loopt mis. Vervolgens moet het paar proberen om uit te vinden op welk oppervlak ze samen kunnen leven.

De film, die dus tijdelijk online staat (de makers noemen geen einddatum):

http://youtu.be/KHs3Pe32b8Q

Er zijn vijf filmpjes in de race voor de Oscar; eind januari plaatsten we al een andere genomineerde: Paperman.

http://youtu.be/aTLySbGoMX0

En ook de andere drie filmpjes die meedingen, staan online (misschien dat de makers van Head Over Heels zich daarom genoodzaakt zagen ook te zwichten). Dit is Adam and Dog, waarin een hond de eerste mens op aarde tegenkomt:

http://youtu.be/hq0-i8GQbgw

Fresh Guacamole, over een kok die met bijzondere ingrediënten kookt:

En ten slotte The Longest Daycare, met Maggie uit The Simpsons:

De Oscars worden uitgereikt op 24 februari. Bij Short of the Week, een blog over korte films, is Paperman favoriet.