Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Bredase neuroloog op non-actief - ‘reëel gevaar veiligheid patiënten’

Het Amphia Ziekenhuis in Breda. De neuroloog werkte vorig jaar ook vier maanden in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Een neuroloog uit Breda is vandaag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt dat de man geen verantwoorde zorg levert en spreekt van “een reëel gevaar voor de veiligheid van patiënten”. Volgens de inspectie hebben verkeerde diagnoses en onjuiste behandelingen bij meerdere patiënten geleid tot onnodige schadelijke bijwerkingen.

Neuroloog schoot ernstig tekort

De inspectie kwam de man op het spoor na een melding van het Amphia Ziekenhuis, waar hij tot februari vorig jaar werkte. De inspectie vroeg daarna de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) om de dossiers van de neuroloog, die al geruime tijd in de ziektewet zat, te bekijken. Daaruit bleek dat hij ernstig tekortschoot in zijn werk en zijn patiënten onnodig in gevaar brengt. De inspectie:

“De neuroloog stelde vaak haastige en onjuiste diagnosen. Hij maakte onlogische keuzes met betrekking tot in te stellen therapie die afweken van de geldende richtlijnen en standaarden van de NVN. Bovendien was de neuroloog veelal onvolledig en niet consequent in de communicatie. Daarnaast was er sprake van onjuist en tekortschietend professioneel handelen met betrekking tot medisch ethische aspecten.”

Inspectie komt met tuchtklacht

De man mag voorlopig niet meer aan de slag als neuroloog of in de individuele gezondheidszorg. De inspectie heeft een zaak bij de tuchtrechter neergelegd en gevraagd de zaak met spoed te behandelen. De man werkte behalve bij het Amphia Ziekenhuis vorig jaar ook nog vier maanden in het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. De inspectie heeft dat ziekenhuis op de hoogte gebracht.

Het Amphia Ziekenhuis laat in een reactie aan persbureau Novum weten later met een officiële verklaring te komen.