Geen Grammy voor Metropole Orkest - deze artiesten wonnen vannacht wel

De Belgisch-Australische singer-songwriter Gotye en zangeres Kimbra kregen uit handen van Prince een Grammy voor hun hit Somebody That I Used to Know. Foto AFP / Joe Klamar

Het Metropole Orkest heeft zijn Grammy Award-nominaties vannacht niet kunnen verzilveren. Het Nederlandse gezelschap maakte in twee categorieën kans op de prestigieuze Amerikaanse muziekprijs. Fun., Gotye, Adele en The Black Keys behoorden wel tot de winnaars.

Het Metropole Orkest was met het album Al Jarreau and the Metropole Orkest (live), een samenwerking met zanger Al Jarreau, genomineerd in de categorieën beste vocale jazzalbum en beste instrumentale arrangement met vocalist. Die kwamen aan bod tijdens de pre-telecast ceremonie, de show rond de kleinere Grammy-categorieën voordat de grote ceremonie in het Staples Center in Los Angeles begint.

Drie Grammy’s voor Gotye

Bij die kleine ceremonie won Gotye twee Grammy Awards. De Belgisch-Australische singer-songwriter maakte met Making Mirrors het beste alternatieve album. Zijn duet met zangeres Kimbra, de hit Somebody That I Used to Know, was de beste prestatie van een duo of groep.

Gotye mocht ook een award ophalen bij de grote show. Voor het nummer Somebody That I Used to Know kreeg hij uit handen van Prince een Grammy voor beste plaat van het jaar.

De grootste winnaar was Dan Auerbach van The Black Keys. De zanger, gitarist en producer van het Amerikaanse rockduo sleepte in totaal vier keer de prestigieuze muziekprijs in de wacht. Geen andere artiest ging met zo veel gouden platenspelers naar huis. Jay-Z en Kanye West, die vooraf met ieder zes nominaties tot de favorieten behoorden, gingen uiteindelijk ook naar huis met ieder drie Grammy’s. Dj en producer Skrillex won eveneens drie gouden platenspelers, onder meer voor zijn remix van Nero’s Promises. De groep Fun. was de beste nieuwkomer en met We Are Young winnaar in de categorie song of the year. Adele, die vorig jaar zes Grammy Awards won, ging vannacht aan de haal met de winst in de categorie beste soloprestatie in het genre pop voor haar Set Fire to the Rain (Live).

De winnaars van de belangrijkste Grammy’s

 • Album of the year Babel - Mumford & Sons
 • Record of the year Somebody That I Used to Know - Gotye featuring Kimbra.
 • Song of the year We Are Young - fun.
 • New artist fun.
 • Pop solo performance Set Fire to the Rain (Live) - Adele.
 • Pop vocal album Stronger - Kelly Clarkson.
 • Rock performance Lonely Boy - The Black Keys.
 • Urban contemporary album Channel Orange - Frank Ocean.
 • Rap/sung collaboration No Church in the Wild - Jay-Z, Kanye West featuring Frank Ocean, The-Dream.
 • Country solo performance Blown Away - Carrie Underwood.
 • Country album Uncaged - Zac Brown Band.

De Oscars van de muziekindustrie

De Grammy’s hebben langzamerhand dezelfde status als de Oscars, hun cinematografische evenknie. Want de Grammy’s, ooit in het leven geroepen door de muziekindustrie als aanjagers voor de verkoop, zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een onmisbaar instrument voor artiesten en platenindustrie, schreef NRC bij een eerdere uitreiking:

“In deze tijd van teruglopende cd-inkomsten, betekent een nominatie en een optreden tijdens de uitreiking een belangrijke manier om aandacht te trekken. De uitreikingsceremonie wordt op tv uitgezonden en dat is voor artiesten een kans om zich aan een groot publiek te tonen – een zeldzame gelegenheid, aangezien er, sinds MTV op soaps is overgestapt, nog maar weinig muziek op tv te zien is. Voor nieuwkomers kunnen de Grammy’s een breekijzer zijn, zeker voor buitenlanders.”

De Grammy’s worden gejureerd door 12.000 mensen uit de muziekbusiness en beslaan iedere denkbare muzikale categorie: tot aan ‘tropical latin’ en beste hoestekst. Alle winnaars in alle 81 categorieën vind je op de site van de Grammy’s.

  • Lex Boon