Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Feitelijke onjuistheden in Truman Capotes ‘In Cold Blood’

‘Immaculately factual’, zo omschreef de Amerikaanse auteur Truman Capote (1924-1984) zijn eigen non-fictie roman ‘In Cold Blood’ (1966), over de brute moord op plattelandsgezin Clutter in Kansas in het najaar van 1959. Nu vrijgegeven documenten ondermijnen Capotes claim, schrijft The Wall Street Journal. De Kansas Bureau of Investigation (KBI), die Capote in zijn onderzoek heeft bijgestaan,

‘Immaculately factual’, zo omschreef de Amerikaanse auteur Truman Capote (1924-1984) zijn eigen non-fictie roman ‘In Cold Blood’ (1966), over de brute moord op plattelandsgezin Clutter in Kansas in het najaar van 1959. Nu vrijgegeven documenten ondermijnen Capotes claim, schrijft The Wall Street Journal.

De Kansas Bureau of Investigation (KBI), die Capote in zijn onderzoek heeft bijgestaan, heeft recentelijk documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat Capote in In Cold Blood met de waarheid aan de haal is gegaan. Zo blijken details uit de twee hoofdstukken uit Capotes roman die dieper ingaan op de moord op de vier gezinsleden door Richard Hickock en Perry Smith niet te kloppen.

Duidelijk was al dat er tot negentien dagen na de moord werd gegist naar de daders, tot een informant met de namen van Hickock en Perry kwam. In In Cold Blood schrijft Capote dat een agent van de KBI, bij het horen van dit nieuws, diezelfde avond naar de boerderij is vertrokken waar een van de twee daders bij familieleden zou resideren. Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat de eerste agent pas vijf dagen na het horen van de namen van de daders een dergelijke actie heeft ondernomen.

Volgens The Wall Street Journal deed Capote dit om de banden met detective Dewey goed te houden. Dewey gaf toen leiding aan de KBI, gaf Capote inzage in veel documenten, hielp hem als New Yorker zelfs aan een lokaal rijbewijs en regelde onderdak voor hem.

Toneelschrijver, romanschrijver en journalist Truman Capote debuteerde als schrijver in 1948 met Other Rooms, Other Voices en had veel succes met romans als Breakfast at Tiffany’s (1958) en In Cold Blood (1966), de tot tweemaal toe verfilmde non-fictie roman die hij met de hulp van vriendin en To Kill a Mockingbird-schrijfster Harper Lee in vier jaar schreef. Daarna schreef Capote geen romans meer. Hij stierf in 1984.