Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Exhumatie Chileense dichter Pablo Neruda

Pablo Neruda/ Foto wikicommons

Het stoffelijk overschot van de beroemde dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda (1904-1973) wordt opgegraven, meldt de BBC. Er moet duidelijkheid komen omtrent de doodsoorzaak van de Chileens dichter.

Het onderzoek komt voort uit de flinke ophef die in mei 2011 in Chili  ontstond naar aanleiding van de beweringen van Manuel Araya. Araya, voormalig persoonlijke assistent en chauffeur van  Neruda, stelde dat de Nobelprijswinnaar door het regime van de voormalige dictator Augusto Pinochet is vermoord.

Neruda overleed, in 1973, kort na Pinochets staatsgreep. De dichter, zelf communist, stond op goede voet met de linkse president Salvador Allende die bij de staatsgreep het leven liet.

Officieel stierf Neruda op 23 september 1973 aan de gevolgen van prostaatkanker. Tussen 1973 en 1990 vaardigde het extreem rechtse regime van Pinochet een verbod uit op zijn werk.