Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Europese superrijke houdt weggeefgedrag geheim

Tegenlicht: De gulle geversNed. 2, 20.55 - 22.00 uur

Tegenlicht blijft onverminderd gefascineerd door de economische crisis. Terwijl de de lage en middenklassen aan koopkracht verliezen, proberen sommige miljardairs hun geld ‘terug te geven aan de samenleving’.

Warren Buffett, met een vermogen van 39 miljard euro de op drie na rijkste persoon op aarde, beweert 99 procent van zijn geld weg te geven aan goede doelen en roept zijn collega-miljardairs hetzelfde te doen. Typisch Amerikaans, volgens Tegenlicht. In Europa spreken de superrijken liever niet over hun weggeefgedrag. „Dat zou alleen maar protserig staan”, legt John Fentener van Vlissingen uit (in 2011 een geschat vermogen van 1,1 miljard euro).

De giving pledge van Buffett krijgt hier weinig openlijke navolging, maar investeren in de maatschappij doen de rijken van Nederland zeker. Volgens Frederik van Beuningen (in 2011 een geschat vermogen van 435 miljoen euro) zijn de rijken zelfs vrijgeviger geworden.

Tegenlicht zou Tegenlicht niet zijn als er geen kritische noot voorbij kwam. Jongens van het nieuwe geld zoals Facebookoprichter Mark Zuckerberg investeren hun vermogen in onderwijshervormingen. „Superrijken willen dat openbare scholen als bedrijven worden gerund en ze hebben enorme invloed op beleidsvorming door hun investeringen”, zegt Joanne Barkan van Dissent Magazine. „Maar ze hoeven aan niemand verantwoording af te leggen.”