Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Europese leiders hebben allemaal ‘respect’ voor aftredende paus

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad eerder deze maand. Vandaag maakte de paus bekend dat hij per 28 februari aftreedt. De reacties zitten zonder uitzondering vol verrassing en respect.
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad eerder deze maand. Vandaag maakte de paus bekend dat hij per 28 februari aftreedt. De reacties zitten zonder uitzondering vol verrassing en respect. Foto AP / Gregorio Borgia

Er is één woord dat terugkomt in de reacties die David Cameron, Angela Merkel en François Hollande gaven op het verrassende aftreden van paus Benedictus XVI: respect. Voor zijn ‘onvermoeibare’ instelling, maar ook voor zijn beslissing om ermee te stoppen.

Hollande was de eerste van de drie die reageerde. Hij noemde het een ‘menselijke beslissing’:

“…en een beslissing die is verbonden aan een wens die gerespecteerd dient te worden (…) De Republiek verwelkomt de paus die deze beslissing neemt, maar hoeft verder geen commentaar te geven op een kerkelijke aangelegenheid.”

‘Uitgestoken hand naar zowel joden als moslims’

Merkel zag dat de 85-jarige paus een ‘moeilijke beslissing’ gemaakt had door bekend te maken dat zijn hoge leeftijd reden is om op de laatste dag van februari af te zien van zijn pausschap:

“Als de paus zelf, na een uitgebreide reflectie, tot de conclusie is gekomen dat hij de kracht niet meer heeft die nodig zijn voor het uitvoeren van zijn ambt, dan heeft dat mijn grootste respect.”

Benedictus XVI heeft volgens de bondskanselier, die zelf protestants is, ‘zijn hand uitgestoken naar zowel joden als moslims’. De Duitse regering zei eerder vanmiddag ‘geroerd en intens geraakt’ te zijn door de ongewone beslissing.

‘Onvermoeibaar gewerkt aan relatie met ons land’

Cameron zei dat de paus in de afgelopen acht jaar (hij werd in april 2005 gekozen) veel gedaan heeft voor de band tussen het Vaticaan en Groot-Brittannië:

“Hij heeft onvermoeibaar gewerkt om de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en de Heilige Stoel te verbeteren. Zijn bezoek aan Groot-Brittannië in 2010 wordt herdacht met groot respect en genegenheid. Hij zal door miljoenen gemist worden als spirituele leider.”

Vanuit Nederland: ‘ingrijpend en historisch besluit’

Verrassing en vervolgens bewondering beheersen ook de reactie van de Nederlandse Bisschoppenconferentie: het is een ‘ingrijpend en historisch besluit’.

“Paus Benedictus XVI geldt als een van de grootste theologen in de katholieke wereld van de tweede helft van de 20ste en begin 21ste eeuw. Zijn kennis beperkt zich niet alleen tot de dogmatiek, waarin hij in zijn jonge jaren hoogleraar was, maar strekt zich uit tot het hele terrein van de theologie. (…) Tevens heeft hij zich een waar herder van de Kerk getoond.”

En de Rijksvoorlichtingsdienst, ten slotte, roemt de ‘belangrijke bijdragen’ aan de katholieke kerk:

“Paus Benedictus heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de katholieke kerk en wordt hiervoor ook door velen in ons land gewaardeerd.”

Paus weg, wat nu? Lees dit stuk over wat er na 28 februari gaat gebeuren en wie kanshebbers zijn voor de opvolging.