Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Een tweeëntwintig jaar oude taart

Als je toevallig op 14 februari 1991 rond het vallen van de avond door de Leidse Breestraat liep heb je ons misschien wel gezien: twee studentes torsend met een oude deur, de klink er nog in, en erop een werkelijk enorme hartvormige taart, felroze en glanzend geglazuurd ter ere van het jaarlijkse Valentijnsdispuutsdiner in het bovenzaaltje van eetcafé De Harmonie.

Sinds die epische Valentijnstaart heb ik er nooit meer een gebakken. Misschien had dat iets te maken met het Tupperwarebakje met rode voedingsmiddelenkleurstof dat ik voor de gelegenheid van huis had meegenomen in dezelfde tas als waarin ik mijn maandvoorraad schone kleren vervoerde en dat niet onverdienstelijk was gaan lekken.

Hoe dan ook, ik had er nu voor het eerst sinds lange tijd weer eens zin an, zo’n taart. Alleen dan zonder kleurstofshit. Het glazuur van deze chocoladetaart is schitterend zuurstokroze dankzij een piepklein stukje gekookte rode biet. En, schrik niet, er zitten ook bieten in de taart. Net genoeg om hem extra smeuïgheid en smaakdiepte te geven, zonder dat het echt bieterig wordt.

Verwarm de oven op 180 graden. Laat de chocolade smelten au bain marie of in de magnetron. Doe de kardemompeultjes in een vijzel en stamp, zodat de peultjes openbarsten. Verwijder de peulen en wrijf de vrijgekomen zaadjes fijn. Doe de bieten in de mengkom van een keukenmachine en pureer. Voeg één voor één, terwijl de machine draait, de eidooiers en vervolgens de olie toe. Voeg de suiker toe en meng nogmaals. Zeef de bloem en het cacao- en bakpoeder boven de mengkom. Voeg een snuf zout en de gemalen kardemom toe en mix tot een glad beslag. Schenk er de vloeibare chocolade bij en meng nogmaals.

Klop in een schone kom de eiwitten stijf. Schep eerst een derde van het eiwitschuim door het beslag en spatel er vervolgens zo luchtig mogelijk de rest door. Schep het beslag in een beboterde taartvorm met een doorsnede van 24 cm. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Laat afkoelen. Pureer voor het glazuur de biet, roomkaas, boter, poedersuiker en (in de vijzel fijngemalen) kardemom. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Halveer de taart en bestrijk de onderste helft met een derde van het glazuur. Leg de bovenste helft er bovenop en bedek de hele taart met een laagje roze glazuur. Laat nogmaals opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijdt.