Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Een nieuw digitaal experiment: NRC Reader

NRC zet vandaag een nieuwe stap op de weg naar de digitale toekomst. Na NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl lanceren we vandaag een nieuwe uitgave, speciaal gemaakt voor tablets: NRC Reader.

De Reader is een betaalde applicatie die speciaal is vormgegeven voor de iPad en dagelijks een selectie biedt van circa zeven uitmuntende artikelen die diepgang, interpretaties en verklaringen bij het nieuws geven.
Waarom kwam de internationale gemeenschap tussenbeide in Libië en niet in Syrië? Hoe groot zijn de spanningen tussen de VVD en de PvdA? Wat maakte van Amour een van de beste films van 2012? Waarom biechtte Armstrong alsnog zijn dopinggebruik op? Hoe bereken je eigenlijk het grootste priemgetal? Wat was de waarde van de kroongetuige in het liquidatieproces?
De 200 journalisten van de redactie van NRC proberen elke dag de fundamentele vragen over het binnen- en buitenlandse nieuws, over ontwikkelingen in de cultuur en de wetenschap, over gebeurtenissen in de sport en de media te beantwoorden.

Zeven dagen per week selecteren ikzelf en mijn collega’s in de hoofdredactie circa zeven artikelen uit NRC Handelsblad en nrc.next. We stellen ons daarbij de vraag: als ik maar een kwartiertje de tijd heb vandaag, wat moet ik dan gelezen hebben? De prachtige column over de PVV van Bas Heijne? De diepgravende analyse over de euro van Maarten Schinkel? De originele recensie van dat geweldige concert door Mischa Spel? De reportage uit China van Oscar Garschagen? Het scherpe commentaar over juridische zaken van Folkert Jensma? De verhelderende reconstructie van het Brusselse debat door Caroline de Gruyter? Of dat tedere verhaal van Frits Abrahams? Geen opsomming dus van nieuwskoppen. Wél context en achtergrond. En: soms verbluffend mooie fotografie, waarbij u veel meer foto’s te zien krijgt dan die ene die de krant haalde.

De lezer die die circa zeven artikelen per dag wil lezen kan een abonnement afsluiten via nrc.nl/reader of direct in de App Store. Een weekabonnement kost 1,79 euro. Voor een maand betaal je 4,49 euro. Abonnees kunnen artikelen delen via sociale netwerken en e-mail.

Aan de Reader ging een lange periode van ontwikkeling en denkwerk vooraf. De app moest bijzonder mooi en vooral gebruiksvriendelijk zijn. We onderzochten of deze selectie niet zou ‘kannibaliseren’ op de krant. We debatteerden hevig over de vraag in welke mate we lezers zouden toestaan deze waardevolle journalistiek gratis te delen. En deden onderzoek naar de correcte prijs die we aan een abonnee op de Reader moeten vragen. Het resultaat vindt u vanaf vandaag dus dagelijks in de App Store.

Om helemaal eerlijk te zijn: of we de juiste keuzes gemaakt hebben, weet ik niet. Dat zal de komende weken en maanden moeten blijken. Misschien zijn we toch te naïef in onze overtuiging dat lezers wél bereid zijn om iets te betalen voor unieke content die op een geweldig fijne manier wordt gepresenteerd. (En zoals ik eerder uitlegde: kwaliteitsjournalistiek zal slechts blijven bestaan als wij erin slagen een betalend publiek te bereiken.) Maar wat ik wel weet is dat een organisatie als NRC Media zich steeds beter thuis voelt in een digitale wereld waarin het heerlijk is om journalistieke experimenten in de steigers te zetten.

Want intussen denken we al aan andere experimenten. Wat zou u denken van een Reader Opinie, waarin je dagelijks alle columns en opiniestukken uit NRC verzamelt? Of een Reader Muziek met al die muziekrecensies? Een Reader Europa? Een Reader Wielrennen?
We dromen voort en experimenteren volop. Omdat we rotsvast geloven in wat hét kapitaal van onze redactie is: het maken van unieke, genuanceerde journalistiek. Die je kan lezen in onze papieren kranten, in digitale ‘replica’-versies en nu dus ook via de Reader. Heel graag horen we daarbij de mening van onze lezers. Ik kijk dus uit naar uw reacties.

Voor alle praktische vragen verwijs ik naar de FAQ zoals die op de website staan.

En wilt u NRC Reader proberen, sluit dan een voordelig abonnement af. De app vindt u hier.

Ik wens u veel lees- en kijkplezier.

Update 16.00 uur: lees ook NRC Reader voor iPad en niet voor Android?

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.