Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Edisons voor Blaudzun, Trijntje Oosterhuis, Kane en Pardoel

Winnaar in de categorie beste mannelijke artiest Blaudzun tijdens de uitreiking van de Edison Pop-prijzen in de Amsterdamse Heineken Music Hall.
Winnaar in de categorie beste mannelijke artiest Blaudzun tijdens de uitreiking van de Edison Pop-prijzen in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Foto ANP / Jerry Lampen

Blaudzun is vanavond bij de uitreiking van de Edisons gekozen tot beste mannelijke artiest. Beste vrouw werd Trijntje Oosterhuis.

De genomineerden naast Blaudzun waren Spinvis en Paul de Leeuw. Trijntje Oosterhuis won van Sabrina Starke en Anneke van Giersbergen. Kane werd gekozen tot beste groep (boven Nick & Simon en Golden Earring) en Gers Pardoel tot beste nieuwkomer (de andere genomineerden daarvoor waren The New Shining en Case Mayfield).

In de categorie kleinkunst/theater ging de Edison naar Alex Roeka.

‘Elephants’ van Blaudzun, van het album Heavy Flowers, waarmee hij vorig jaar hoge ogen gooide:

‘Better Think Twice’ van Trijntje Oosterhuis, van haar album Wrecks We Adore (2012):

Publieksprijzen naar Racoon en Nick & Simon

De publieksprijs voor beste song ging naar ‘Oceaan’ van Racoon:

En de publieksprijs voor beste album naar Sterker van Nick & Simon:

De oeuvreprijs werd uitgereikt aan Doe Maar. Dat zij de prijs zouden krijgen, werd in oktober al bekendgemaakt.

De Edison, vernoemd naar de uitvinder van de fonograaf, Thomas Edison, is de oudste muziekprijs van Nederland. Sinds 1960 worden de prijzen ervoor uitgereikt. Marco Borsato is recordhouder: hij won in totaal dertien Edisons.