Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Doodsoorzaak Anass nog onbekend, werd vanaf begin schooljaar gepest

Bij de ingang van het bospad waar het lichaam van de 13-jarige Anass Aouragh donderdag is gevonden, zijn enkele bloemen en brieven neergelegd.
Bij de ingang van het bospad waar het lichaam van de 13-jarige Anass Aouragh donderdag is gevonden, zijn enkele bloemen en brieven neergelegd. Foto ANP / Evert Jan Daniels

Hoe de 13-jarige Anass Aouragh, die afgelopen donderdag dood gevonden werd in een natuurgebied bij Wassenaar, om het leven kwam, staat nog niet vast.

Dat werd vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie van de gemeente Wassenaar, zijn woonplaats. Ben Dijkmans, rector van het Adelbert College (waar Anass naartoe ging), zei wel dat er met pesters gesproken is. Anass zat sinds dit schooljaar in de brugklas en ‘viel op’, onder meer door zijn kleding. “Op de eerste dag droeg hij een vlinderdasje, een dag later een groene broek.” Daarmee kreeg hij ‘aandacht’ van andere leerlingen. De school probeerde daar iets aan te doen.

De school heeft vanaf eind vorig jaar meerdere keren gesprekken gehad met Anass en zijn pesters. Volgens Dijkmans had dat resultaat.

“We hebben ons best gedaan om dat pesten tot een eind te brengen. Maar of dat genoeg was, weet je nooit.”

Dijkmans had de indruk dat Anass ondanks de pesterijen gelukkig was op school.

“We hebben samen met Anass een zo goed mogelijke plek voor hem gemaakt. Zijn ouders zeiden ook: die school was alles voor hem. Zijn mentor was zijn tweede moeder.”

De ouders hebben volgens Dijkmans waardering voor wat de school voor hun zoon gedaan heeft.

Donderdagochtend werd zijn lichaam gevonden in het natuurgebied, waarop het die avond rond half zes werd geïdentificeerd als het zijne. Een dag eerder was er een Amber Alert voor hem uitgegaan.

Vrijdag zei de politie dat het zeer waarschijnlijk is dat hij zelfmoord gepleegd heeft, maar een misdrijf werd (en wordt) nog niet uitgesloten. “Alles wordt nog onderzocht”, zei burgemeester Jan Hoekema vanmiddag.

Anass Aouragh is vandaag begraven.