Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Dijsselbloem wil dat de cao’s in de bankensector worden versoberd

Jeroen Dijsselbloem geeft vandaag voor het eerst acte de présence als voorzitter van de eurogroep. Foto ANP / Jerry Lampen

De cao’s in alle lagen van de bankensector moeten worden opengebroken. Dat stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem - die vandaag voor het eerst de voorzittershamer van de eurogroep hanteert - in een interview met De Telegraaf.

In de Tweede Kamer verdedigde Dijsselbloem afgelopen week nog het salaris van de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van het genationaliseerde SNS Reaal. Van Olphen gaat 550 duizend euro per jaar verdienen. Dijsselbloem zegt het nog steeds niet moeilijk te vinden dat te verdedigen.

“Wat mensen zich niet realiseren is dat SNS 130 miljard euro op de balans heeft staan waarvan 80 miljard alleen al bij de bank. Ik wil er wel zeker van zijn dat daar iemand bovenop zit met veel ervaring. Maar het is waar dat de beloningen bij de banken behoorlijk ruim zijn, ook voor de gewone bankmedewerkers. Ik vind dat er alle reden is voor een versobering van de cao’s in de bankensector en het moet nu echt gebeuren.

Volgens Dijsselbloem wordt het tijd dat alle werknemers hun bijdrage leveren en hij wil dat de sector zelf in actie komt. Het past volgens Dijsselbloem in ‘de goede traditie’ dat werkgevers en werknemers zelf tot een cao-overeenkomst komen. Wel zal hij druk zetten.

“We hebben nu mede door overheidssteun banen behouden. Dan vind ik het redelijk dat de werknemers ook een bijdrage leveren. (…) De samenleving wil een duidelijk gebaar zien. Ik zal daar dus ook druk op zetten.”