Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Congolese ex-militieleider vraagt asiel aan in Nederland

De voormalige Congolese militieleider Mathieu Ngudjolo Chui, die in december door het Internationaal Strafhof is vrijgesproken voor oorlogsmisdaden, heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland. Hij wordt sinds zijn vrijlating op 21 december vastgehouden in een asielzoekerscentrum bij Schiphol.

De politie heeft Ngudjolo direct na zijn invrijheidstelling opgepakt en hem naar Schiphol gebracht om hem op het vliegtuig naar Congo te zetten. Ngudlojo vreesde voor zijn leven en vroeg asiel aan, zegt zijn Nederlandse advocaat Flip Schüller. Hij zegt dat hij gevaar loopt in Congo omdat hij tijdens zijn proces heeft getuigd tegen de Congolese president Kabila. Nederland zegt dat Ngudjolo nooit op Nederlands grondgebied is geweest. „Opmerkelijk en onrechtmatig”, zegt Schüller.

Ngudjolo werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij stond terecht voor zijn rol bij een aanval van de militie FNI in 2003 op Bogoro, een dorp in Oost-Congo waar 200 mensen werden vermoord. Ngudjolo beschuldigde Kabila van de aanval.

„Het hof is de risico’s die Ngudjolo loopt bij terugkeer in Congo aan het evalueren”, zegt een woordvoerder van het Strafhof, Fadi el-Abdallah. De advocaat van Ngudjolo heeft gevraagd of hij kan worden opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma, maar hierover is nog geen besluit genomen, aldus Abdallah.