Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

‘Cipollini was bij arts Fuentes voor dope’

Mario Cipollini was volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport van 2002 tot 2004 klant bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Net als veel van zijn generatiegenoten zou hij gebruik hebben gemaakt van de verboden middelen epo, groeihormoon en bloedtransfusie. De Italiaanse oud-wielrenner zelf ontkent de beschuldigingen en sluit niet uit dat hij juridische stappen onderneemt tegen de krant. „Het stuk is absurd”, aldus zijn advocaat op de website cyclingnews.com.

Cipollini – inmiddels 45 jaar oud en als adviseur in dienst van de Russische ploeg Katjoesja – won in zijn topjaar 2002 het WK, Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem. Met 42 ritzeges in de Giro is Il Re Leone nog altijd recordhouder. In het dossier-Fuentes zou hij schuilgaan onder de codenamen ‘Maria’ en ‘CP’. „De documenten wijzen niet naar meneer Cipollini”, stelt diens advocaat.

In het onlangs in Spanje begonnen proces tegen Fuentes viel eerder de naam van Luis Leon Sanchez van Blanco Pro Cycling, de voormalige Raboploeg. In de Belgische krant Het Laatste Nieuws ontkende de Zwitserse toprenner Fabian Cancellara zaterdag dat hij schuilgaat achter de codenaam Luigi, die eerder ook aan Thomas Dekker werd gekoppeld. „Ik heb niets met Fuentes te maken.”