Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Black Keys winnaar op Grammy’s

The Black Keys zijn de grote winnaars van de 55ste Grammy Awards die vannacht werden uitgereikt in Los Angeles. Het Amerikaanse rockduo won in de categorieën Best Rock Song en Best Rock Performance voor de single Lonely boy, Best Rock Album voor El Camino en zanger/gitarist Dan Auerbach als beste producer. Drie Grammy’s gingen naar dance-act Skrillex, het Belgisch/Australische popduo Gotye (featuring Kimbra) en de samenwerking tussen hiphoptitanen Jay-Z en Kanye West. Poptrio Fun won twee beeldjes en het Engelse Mumford and Sons ging naar huis met Album Of The Year voor Babel.

De uitreiking van de beeldjes in de vorm van goudkleurige grammofoons ging op ‘Music’s Biggest Night’ gepaard met een spectaculaire show, bijgewoond door de crème de la crème van de Amerikaanse showbiz. Zangeres Taylor Swift trad op met een voltallige circusbezetting van clowns en jongleurs, nadat ze eerder op de dag een Grammy mocht ophalen voor haar filmsong Safe and sound. Justin Timberlake maakte een veelgeroemde comeback met zijn optreden in big band-opstelling, uitgezonden in ouderwets zwart-wit. The Black Keys gaven een explosief optreden met de Preservation Jazz Band uit New Orleans en een bont uitgedoste Dr. John achter de piano. Elton John trad op met nieuwkomer Ed Sheeran, die voor Song Of The Year werd gepasseerd door het brave poptrio Fun.

Presentator LL Cool J memoreerde aan de tragedie van vorig jaar, toen eregast Whitney Houston op de vooravond van de Grammy’s dood in het bad van haar hotelkamer werd aangetroffen. Filmster en rapper Cool J bracht een eerbetoon aan Michael Jackson die als eerste zijn interesse in de Grammy’s had gewekt, en droeg zijn eigen twee Grammy’s op aan zijn grootmoeder. De organisatie had een memo aan de gasten uit laten gaan waarin werd gepleit voor bedekte borsten en billen bij de dames. Jennifer Lopez stak de draak met dat verzoek. „Zoals je ziet heb ik het memo gelezen”, zei J-Lo in een jurk met bedekte borsten en een tot aan haar heup ontbloot been. Kelly Rowland en Katy Perry trokken zich nergens wat van aan en verschenen in weinig verhullende jurken.

Nieuwkomer Miguel was genomineerd in vijf categorieën, maar kreeg uiteindelijk slechts één Grammy voor Best R&B Song. Dubbele winnaar Frank Ocean trad op in een programma dat minder dan ooit werd gedomineerd door oudere artiesten. Wel waren er tribute-optredens voor Dave Brubeck, Levon Helm van The Band en Bob Marley. The Temptations wonnen de prestigieuze Lifetime Achievement Award.