Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Skiën

Als een langs de poortjes slang

Marcel Hirscher (23) is de nieuwe ster van het Oostenrijkse skiën. Hij heeft een Nederlandse moeder en een elastieken lichaam. Deze week moet hij het laten zien op de WK.

Austria's Marcel Hirscher speeds past a pole on his way to clock the fastest time in the first run of an Alpine ski World Cup men's slalom, in Wengen, Switzerland, Sunday, Jan. 20, 2013. (AP Photo/Alessandro Trovati)
Austria's Marcel Hirscher speeds past a pole on his way to clock the fastest time in the first run of an Alpine ski World Cup men's slalom, in Wengen, Switzerland, Sunday, Jan. 20, 2013. (AP Photo/Alessandro Trovati) AP

Schladming. In Gasthof Postwirt wrijft Ferdinand Hirscher het schuim van een alcoholvrij biertje snel van zijn hangsnor. Om niet verkeerd begrepen te worden. Nee, nee, geen trots. Dat geeft de ouderlijke gevoelens een negatieve lading. Zijn oudste zoon Marcel mag de nieuwe ster van het Oostenrijkse skiën zijn, in Annaberg im Lammertal lopen de Hirschers niet met de borst vooruit. Hirscher senior spreekt van plezier. „We beleven vooral vreugde aan Marcels prestaties.”

Dan wordt er de laatste jaren veel gelachen in huize Hirscher, want Marcel grossiert vanaf 2010 in podiumplaatsen op de (reuzen)slalom. Bij wereldbekerwedstrijden staat de teller al op achttien overwinningen. Na de zwakke prestaties van de Oostenrijkers deze week op de snelheidsnummers bij de wereldkampioenschappen in Schladming is voor de technische disciplines alle nationale hoop gevestigd op Marcel Hirscher (23). Komende vrijdag en zondag komt hij in actie op de WK. Dan moet de skiër met een Nederlandse moeder en een elastieken lichaam het laten zien.

Dat is Hirschers geheim. Naast zijn bijnaam ein cooler Hund kan de skiër zijn compacte postuur van 1,72 meter buigen als riet. Met buitengewone soepelheid van heupen, knieën en enkels slingert hij zich naar beneden. Ook nog eens in een afwijkende lijn. Waar tegenstanders licht hoekig skiën, snijdt Hirscher de bochten wat hoger aan en kronkelt hij in één vloeiende beweging als een slang langs de poortjes.

Met dank aan vader Ferdinand, een Oostenrijkse skileraar met een eigen skischool die de techniek er bij zijn zoon van jongsaf aan heeft ingeslepen. Om zijn gemiste skicarrière te compenseren? Ferdinand spreekt het niet tegen. Voor hem was het „vanzelfsprekend om mijn zonen een goede technische basis mee te geven. Komt altijd van pas.”

Want het oog van de meester zag al vroeg dat Marcel en diens jongere broer Léon een natuurlijke aanleg hadden. „Marcel is als geen ander in staat zijn lichaam te vouwen”, zegt vader Ferdinand, die zich verder gelukkig prijst dat zijn succesvolle zoon „zijn stabiliteit ook dankt aan snelle vezels en een dikke kont”.

De broers Hirscher stonden eerder op ski’s dan ze konden lopen. En lopen leerden ze deels in de bergen bij Annaberg in het Salzburger Land, waar vader Ferdinand en moeder Sylvia uit Den Haag in de zomermaanden een Schutzhütte – een overnachtingsplaats voor wandelaars – onderhielden. Vader Ferdinand: „Marcel leerde lopen in een omgeving waar het steil is en veel stenen liggen. Hij moest steeds balanceren; daar heeft hij zijn sterke evenwichtsgevoel ontwikkeld.”

De band tussen Ferdinand en Marcel Hirscher is sterk. Pa bewaakt de technische kant van zijn zoons carrière. Van zakendoen heeft hij minder verstand; daarvoor heeft Marcel een manager aangetrokken. Maar als het op skiën en materiaal aankomt, gebeurt er niets waar Ferdinand geen weet van heeft. „Noem mij maar zijn vertrouwensman.”

Die positie heeft pa Hirscher afgedwongen bij de Oostenrijkse bond, die normaliter bij de nationale selectie met eigen stafleden werkt. Maar de Hirschers pasten zonder morele bezwaren het middel van de lichte chantage toe. Wil de bond niet aan hun wensen tegemoet komen? Geen probleem, dan wijkt Marcel toch uit naar Nederland. Ferdinand: „Er is nooit serieus sprake geweest van een overstap, omdat Marcel in Oostenrijk alle selecties overleefde. Maar het komt ons van pas; we hebben een alternatief.”

De Nederlandse roots van Marcel Hirscher liggen in Den Haag, waar zijn moeder Sylvia de Vlieg vandaan komt. Als kind kwam Marcel vaak bij zijn Nederlandse opa en oma, waar hij ook de taal leerde en weleens trainde op de indoorskibaan van De Uithof. Daar mocht hij op de ijsbaan ook graag een rondje schaatsen. Net als zijn vader spreekt Marcel goed Nederlands.

Met zijn tweede zoon Léon had Ferdinand graag dezelfde weg als met Marcel bewandeld. Dat kon niet wegens een heupkopnecrose, een aandoening die kan leiden tot het inzakken van de kop van het heupgewricht. Léon is genezen, maar een carrière als topskiër is uitgesloten.

Broer Marcel compenseert die tegenslag ten volle. Hij heeft intussen de status van beroemde Oostenrijker bereikt. Met alle nadelen van dien. Toen Hirscher afgelopen week op Facebook meldde dat hij vanwege de technische piste best op de super-G had willen uitkomen, meende een deel van de Oostenrijkse pers een schandaal te hebben ontdekt. Hirscher zou daarmee indirect kritiek hebben geuit op het Oostenrijkse selectiesysteem.

Onzin, foetert vader Ferdinand achter zijn biertje namens Marcel, die afgelopen week geen enkele vertegenwoordiger van de pers te woord stond. „Marcel heeft alleen willen zeggen dat hij best aan de super-G had willen meedoen, verder niets. Hij zei het zonder enige bijbedoeling. Ja, hij moet tegenwoordig zijn woorden goed wegen. Normaal kan hij erom lachen als van niets iets wordt gemaakt”, zegt de vader van Hirscher. „Pas als er onwaarheden over zijn persoon worden verkondigd, wordt hij boos. Hij was vorig jaar bijvoorbeeld geraakt door een akkefietje met de Kroaat Ivica Kostelic. Die had hem verweten bij de slalom in Zagreb niet te zijn gestopt na een poortje te hebben gemist. Maar Marcel skiet zo scherp dat het lijkt alsof hij poortjes mist. Wie goed naar tv-beelden kijkt, zal zien dat alles in orde was.”

Die discussie herhaalde zich gisteren in Schladming naar aanleiding van een filmpje op YouTube, waaruit zou blijken dat Hirscher onlangs in Kitzbühel weer na een gemist poortje door was geskied. Racedirecteur Günther Hujara van de internationale skifederatie FIS liet met televisiebeelden zien dat Hirscher geen fout maakte. Overigens is de skiër vorig seizoen wel degelijk twee keer door de FIS beboet voor een dergelijk overtreding. Vader Ferdinand: „Zo’n discussie raakt hem, omdat het zijn integriteit aantast. Marcel vindt dat héél vervelend.”