Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Allen: zege Afghanistan is dichtbij

De NAVO is hard op weg de oorlog in Afghanistan te winnen. Dit heeft de vertrekkende bevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan, de Amerikaanse generaal John Allen, gisteren gezegd bij zijn afscheid in Afghanistan.

Allen zei een stuk optimistischer te zijn over de toestand in Afghanistan dan bij zijn aantreden negentien maanden geleden. „Ik denk dat we een heel stuk zijn opgeschoten bij het creëren van de voorwaarden die over het algemeen worden beschouwd als de factor die je de 'counter-insurgency’ doet winnen – het scheppen van de voorwaarden voor bestuur, de voorwaarden scheppen voor economische kansen”, adus Allen. „Ik geloof dat we op weg zijn te winnen.”

De uitlatingen van Allen wekten enige verbazing omdat veel waarnemers juist somber zijn over de resultaten van de NAVO-interventie in Afghanistan sinds 2001.

Allen droeg het bevel gisteren over aan de Amerikaanse generaal Joseph Dunford. Deze zal naar verwachting vooral moeten toezien op het vertrek van de NAVO-troepen, dat voor het einde van 2014 zijn beslag moet krijgen.

Zelf schuift Allen door naar een functie als hoogste NAVO-militair in Europa. Eerder was die benoeming opgeschort in afwachting van een onderzoek naar mogelijk ongepaste emailcontacten van Allen met een vrouw, die ook betrokken was bij het schandaal dat Allens voorganger, generaal David Petraeus zijn baan kostte als directeur van de CIA. Het onderzoek kwam echter tot de conclusie dat Allen zijn boekje niet te buiten was gegaan. (BBC, Reuters)