Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ahold doet Zweedse supermarktketen van de hand - wil alleen volledige zeggenschap

Voor joint ventures waarbij Ahold niet de volle 100 procent van de aandelen heeft is bij het concern geen ruimte meer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ahold verkoopt zijn belang in de Zweedse supermarktketen ICA voor 21,2 miljard Zweedse kroon (2,45 miljard euro) aan Hakon Invest. Ahold had zestig procent van de aandelen in de Zweedse marktleider in handen. Dat heeft de Zaanse supermarktketen bekendgemaakt. Door de verkoop krijgt Hakon alle aandelen ICA in handen.

Sleutelrol bij boekhoudschandaal

ICA speelde een sleutelrol in het boekhoudschandaal bij Ahold, dat begin 2003 aan het licht kwam en het concern aan de rand van de afgrond bracht. Toen Ahold in 2000 een belang van aanvankelijk 50 procent in ICA kocht, tuigde financieel bestuurder Michiel Meurs een geheime constructie op om de volledige omzet van ICA te kunnen meetellen in de boeken. Meurs had een deel van de door hem opgestelde zeggenschapsverklaringen verborgen gehouden voor de externe accountant en de buitenwereld.

Deze beruchte side letters speelden in de latere processen tegen Ahold en zijn toenmalige top een cruciale rol. Het concern bleek dezelfde schimmige contracten ook bij andere joint ventures van Ahold te hebben opgesteld en diverse bestuurders, onder wie voormalig bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven, werden uiteindelijk strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld voor de manier waarop zij met de geheime contracten omsprongen.

Ahold wil alleen volledige zeggenschap

Met het oude zeer rond de boekhoudfraude heeft de verkoop van ICA niks te maken, schreef NRC Handelsblad in september, toen bekend werd dat Ahold van plan was om de supermarktketen te verkopen.

“Met dat verleden heeft Ahold al jaren geleden (letterlijk) afgerekend. Het Nederlandse supermarktconcern is met Dick Boer inmiddels drie topmannen verder en broedt weer op een nieuwe strategie. Voor joint ventures waarbij Ahold niet de volle 100 procent van de aandelen heeft – en daarmee de échte zeggenschap – is bij het concern geen ruimte meer.”

ICA had vorig jaar een omzet van 96,9 miljard Zweedse kroon. De keten heeft 2,2 duizend franchises en eigen supermarkten in Zweden, Noorwegen en de Baltische staten. Ahold had ondanks de meerderheid van de aandelen niet de volledige zeggenschap over ICA.