Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Vrijgesproken rebellenleider Congo vraagt asiel aan in Nederland

Mathieu Ngudjolo Chui op 18 december 2012 bij het Internationaal Strafhof. Op die zitting werd Chui vrijgesproken van betrokkenheid bij het bloedbad in Bogoro, Congo.
Mathieu Ngudjolo Chui op 18 december 2012 bij het Internationaal Strafhof. Op die zitting werd Chui vrijgesproken van betrokkenheid bij het bloedbad in Bogoro, Congo. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Congolese rebellenleider Mathieu Ngudjolo Chui, afgelopen december vrijgesproken door het Internationaal Strafhof, heeft asiel aangevraagd in Nederland. Dat meldt persbureau AFP. Ngudjolo stond terecht voor betrokkenheid bij het bloedbad in Bogoro in 2003 waarbij 200 dorpelingen omkwamen, maar volgens het Strafhof was er niet genoeg bewijs tegen hem.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis van het Internationaal Strafhof werd Ngudjolo meteen weer opgepakt door de Nederlandse politie omdat hij niet beschikte over de papieren om in Nederland te blijven. Volgens zijn advocaat Jean-Pierre Kilenda heeft Ngudjolo meteen asiel aangevraagd. Hij vreest dat hij in eigen land niet veilig is omdat hij voor het Strafhof heeft getuigd tegen president Joseph Kabila.

‘Niet op Nederlands grondgebied geweest’

Het hof geeft Nederland, net als eerder het Joegoslavië Tribunaal, internationaal veel prestige. Maar het creëert ook problemen, zoals met getuigen die in Nederland willen blijven. Het hof is in Nederland te gast, maar de Nederlandse Staat heeft geen rechtsmacht op zijn terrein en in zijn cellen. Net zomin als in de panden van buitenlandse ambassades.

Nederland stelt nu dat Ngudjolo nooit op Nederlands grondgebied is geweest, zei zijn Nederlandse advocaat Flip Schüller gisteren al tegen Dagblad Trouw. Schüller:

“Alsof hij op miraculeuze wijze op Schiphol is beland.”

De asielprocedure loopt inmiddels en zolang dat het geval is verblijft Ngudjolo in het uitzetcentrum op Schiphol.