Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Syrische oppositieleider doet weer voorstel voor dialoog met regime

Sheikh al-Khatib met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Munich vorige week.
Sheikh al-Khatib met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Munich vorige week. Foto Reuters / Michael Dalder

De leider van de Syrische Nationale Coalitie Moaz al-Khatib is nog steeds bereid te praten met vertegenwoordigers van president Bashar al-Assad in gebieden die worden gedomineerd door de rebellen in noordelijk Syrië. Dat schrijft hij vandaag in een verklaring, meldt persbureau Reuters.

De gesprekken zijn een manier voor Assad om de macht op te geven “met een minimum aan bloedvergieten en vernietiging”, schrijft Moaz. Hij had eerder deze week al voorgesteld om met het regime te onderhandelen, als het alle vrouwelijke gevangenen zou bevrijden. Vorige week zei hij dat het regime eerst alle gevangenen moet vrijlaten. Daarvan is vooralsnog geen sprake.

Het voorstel kwam hem op kritiek te staan van de Syrische Nationale Raad, een belangrijk onderdeel van de Syrische Nationale Coalitie. Deze door meer dan honderd landen als wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk erkende coalitie staat onder het leiderschap van al-Khatib. De Raad wijst een dialoog af omdat het vindt dat het regime moet vallen door wapens en niet door onderhandelingen.

Westerse en Arabische landen hebben aangegeven voorstander te zijn van een dialoog, die zou moeten leiden tot het vertrek van president Bashar al-Assad. Maar ook Damascus’ belangrijkste bondgenoten, Rusland en Iran, steunen het voorstel van al-Khatib. Maar tot dusver heeft het regime nog geen blijk gegeven op het aanbod te willen ingaan.