Hoe Libië na Gaddafi moeizaam opkrabbelt

Het Groene Plein (Martyrs' Square) in Tripoli, Libië. Foto Wikipedia / Корниенко Виктор
Het Groene Plein (Martyrs' Square) in Tripoli, Libië. Foto Wikipedia / Корниенко Виктор Het Groene Plein (Martyrs' Square) in Tripoli, Libië. Foto Wikipedia / Корниенко Виктор

Aanstaande vrijdag is het twee jaar geleden dat de opstand in Libië begon. Het duurde iets meer dan acht maanden voordat Gaddafi gepakt en gedood werd. Nu is het land bevrijd van een tiran, maar nog zonder richting.

Het stuk klinkt soms optimistisch, als het een beeld schetst van Tripoli na de oorlog: jazzcafés, koffie en croissants op het centraal gelegen Groene Plein, waar tot oktober 2011 hevig gevochten werd. De vlag die Gaddafi verbood, hangt nu overal.

Maar de recente geschiedenis kan niet zomaar uitgewist worden. Tijdens die acht maanden gebeurden vreselijke dingen. Omar Albera, een politieman die tegen het regime vocht en zijn zoon in die tijd verloor, zegt dat ‘we misschien allemaal wel psychologische hulp nodig hebben’.

“Beneath the roiling uncertainties is a nation possessed by an almost adolescent eagerness to rejoin the free world.”

Lees het hele verhaal van Robert Draper (wiki) bij National Geographic (4.296 woorden, ongeveer 20 minuten leestijd).