Generaal Dunford moet nu zorgen voor vertrek NAVO-troepen uit Afghanistan

Scheidend commandant van de ISAF-troepen John Allen schudt de hand van Joseph Dunford, de nieuwe bevelhebber in Afghanistan.
Scheidend commandant van de ISAF-troepen John Allen schudt de hand van Joseph Dunford, de nieuwe bevelhebber in Afghanistan. Foto Reuters / Omar Sobhani

De Amerikaanse generaal Joseph Dunford is nu officieel de nieuwe bevelhebber van de NAVO-missie in Afghanistan. Bij een ceremonie in Kabul nam hij het commando over van John Allen, die negentien maanden het bevel in Afghanistan voerde.

Joseph Dunford was de op een na hoogste man bij de Amerikaanse mariniers en zal in Afghanistan het vertrek van vrijwel alle buitenlandse troepen coördineren. In een interview met de BBC zei scheidend bevelhebber Allen gisteren dat de internationale troepenmacht hard op weg is om de oorlog in Afghanistan te winnen, doordat de voorwaarden voor goed bestuur en economische mogelijkheden zijn geschapen.

De NAVO wil zijn militaire aanwezigheid in Afghanistan aan het eind van 2014, nadat daar in april van dat jaar presidentsverkiezingen hebben plaatsgehad, beëindigen. Tot een terugtocht van de internationale troepenmacht werd al in 2010 besloten.