Dik pak sneeuw in het midden van Nederland - ’17 cm in Almere’

Op veel plaatsen in Nederland is vannacht een flink pak sneeuw gevallen. De meeste sneeuw viel rond Almere, waar vanochtend zeventien centimeter werd gemeten. Ook op andere plekken in het midden van het land sneeuwde het vannacht flink.

Dat meldt een meteoroloog van WeerOnline aan Novum. De sneeuwbuien trekken nu langzaam naar het noorden, waar tot het middaguur ook nog een paar centimeters sneeuw zal vallen. Vanmiddag is het in het hele land droog en komt ook de zon tevoorschijn.

Twitter avatar marcelbenard Marcel Benard En dit is Almere vanmorgen: zeker twintig centimeter sneeuw. http://t.co/0DL9AAyZ

Sneeuw leidt niet tot overlast

Automobilisten die de weg op moeten, moeten rekening houden met gladheid vanwege de sneeuwval, waarschuwt het KNMI. In het hele land is code geel van kracht. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt voor hinder en gladheid. Omdat het rustig op de weg is, is het gestrooide zout nog niet overal goed ingereden.

De sneeuwval heeft zondag nergens tot grote overlast geleid. Het vliegverkeer op Schiphol ondervond alleen ‘s ochtends wat hinder. Zo konden tijdelijk maar twee banen worden gebruikt in plaats van drie, zegt een woordvoerder van de luchthaven. Reizigers moeten zondag nog wel rekening houden met vertragingen. Vliegtuigen moeten voor vertrek eerst ijsvrij worden gemaakt.

Ook op het spoor vallen de problemen mee. Alleen tussen Schiphol en Utrecht moesten reizigers zondagochtend rekening houden met een langere reistijd vanwege een wisselstoring. Volgens een woordvoerder van Prorail lag er een ‘hele hoop’ sneeuw tussen de wissels. Na een schoonmaak was de storing rond 11.00 uur opgelost.
NS en Prorail houden de weersverwachting in de gaten voor de komende dagen. Mogelijk wordt opnieuw een aangepaste dienstregeling ingezet, daarvan is zondag geen sprake.

Droge winterdagen op komst

Het zuiden van het land krijgt vanavond mogelijk nog te maken met nieuwe sneeuwbuien. De meteoroloog tegen Novum:

“De sneeuw trekt zoals het er nu uit ziet vooral over België. Het is nog maar de vraag hoe noordelijk het komt.”

Na vandaag lijken er een paar droge winterdagen aan te komen met ‘s nachts temperaturen tot -5 graden en overdag net boven het nulpunt. Aan het einde van de week wordt het wat zachter en is er opnieuw kans op winterse buien.