Argo van Ben Affleck beste film bij Bafta Awards

Amerikaans acteur en regisseur Ben Affleck met zijn prijs voor beste regisseur. Foto AFP / Carl Court

Het gijzelingsdrama Argo is verkozen tot beste film bij de British Academy of Film and Television Arts (Bafta’s). De film, die door het publiek al lovend werd ontvangen, won drie prijzen.

Het politieke drama van en met Ben Affleck was zeven keer genomineerd maar wist voor het grootste deel van de avond alleen beste montage op zijn conto te schrijven. Tegen het einde van de uitreiking, wanneer de meest prestigieuze prijzen worden uitgereikt, sleepte de film echter ook de Bafta voor beste regie en beste film in de wacht.

Lincoln verzilvert maar één nominatie

De grote verliezer van de avond was Lincoln. Daniel Day-Lewis won wel de Bafta voor beste acteur in een hoofdrol, maar het politieke drama van Steven Spielberg wist geen van de negen verdere nominaties te verzilveren.

Ook Life of Pi kwam er niet best vanaf bij deze Britse filmprijzen. De film was negenmaal genomineerd, waaronder in de meest prestigieuze categorie beste film. Slechts twee nominaties werden verzilverd, in de relatief onbelangrijke categorieën cinematografie en visuele effecten. De epische musicalfilm Les Miserables won vier prijzen. Emmanuelle Riva, de 85-jarige Franse filmlegende, won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Amour.

Anne Hathaway viert haar prijs voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Les Miserables. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Anne Hathaway viert haar prijs voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Les Miserables. Foto Reuters / Suzanne PlunkettAnne Hathaway viert haar prijs voor de beste vrouwelijke bijrol in de film Les Miserables. Foto Reuters / Suzanne Plunkett

Bafta’s indicator voor Oscars

De Bafta’s werden vanavond uitgereikt in het Royal Opera House in Londen. Ze worden steeds meer gezien als een indicator voor de Hollywood Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Die prijzen worden 24 februari uitgereikt. In voorgaande jaren hebben ze de winnaars zoals The King’s Speech en Slumdog Millionaire voorspeld.