Top grootste thuiszorginstelling weg om misstanden

DEN HAAG - Een medewerkster van Evita Zorg biedt hulp aan een oudere dame. GELIEVE DEZE FOTO ALLEEN IN CONTEXT OVER THUISZORG TE GEBRUIKEN. ANP XTRA ROOS KOOLE
DEN HAAG - Een medewerkster van Evita Zorg biedt hulp aan een oudere dame. GELIEVE DEZE FOTO ALLEEN IN CONTEXT OVER THUISZORG TE GEBRUIKEN. ANP XTRA ROOS KOOLE Foto ANP / Roos Koole

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland TSN (20.000 werknemers), heeft het laatste half jaar hard ingegrepen om misstanden in het bedrijf tegen te gaan. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

De directie is vervangen door het concernbestuur, toen bleek dat niets was gedaan na vernietigende inspectierapporten over verleende thuiszorg in Groningen. Eind november kwam TSN Groningen onder verscherpt toezicht van de inspectie, omdat na een inspectiebezoek in september weinig was verbeterd.

TSN-medewerkers, die bij ouderen en chronisch zieken thuiskomen om schoon te maken en te verzorgen, deden vaak werk waar ze onvoldoende voor geschoold zijn. Ze hielden niet bij welke medicijnen de patiënt had gekregen en raakten dossiers kwijt. Medicatie werd gestopt of verdubbeld zonder opdracht van de arts.

Vooral schoonmaken bij chronisch zieken en ouderen

TSN werd de afgelopen vijf jaar groot met huishoudelijke hulp – schoonmaken bij chronisch zieken en ouderen thuis. Gemeenten huren TSN in en betalen de schoonmaakhulp uit de AWBZ. Dat geld wordt uitgekeerd door het Rijk. TSN is in 2011 gekocht door het Asito-concern uit Almelo, dat sinds kort ADG heet.

Het concern bestaat al 60 jaar en begon als schoonmaakbedrijf in Almelo. Er werken nu 50.000 mensen. De omzet is ruim 900 miljoen euro, waarvan eenderde uit de zorg, die sinds de overname hard groeide. De TSN-medewerkers geven vooral huishoudelijke hulp. Maar bij steeds meer cliënten geven ze ook thuiszorg: hartslag- en bloeddrukmeting, medicijntoediening. Nu wordt de verzorging en verpleging in de thuiszorg nog ingehuurd door zorgkantoren, namens het Rijk. Over twee jaar organiseren de gemeenten dit. Bonden spreken van een race to the bottom wat betreft de tarieven.

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘Prijsvechter die goed handjes kan organiseren’ in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).