Rik Grashoff derde kandidaat voorzitterschap GroenLinks

Rik Grashoff in zijn tijd als Tweede Kamerlid van GroenLinks. ANP / Koen Suyk

Voormalig Tweede Kamerlid Rik Grashoff is een van de drie kandidaten voor het voorzitterschap van GroenLinks. Dat maakte de partij vandaag bekend, meldt persbureau Novum. Grashoff moet het opnemen tegen de Leidse fractievoorzitter Pieter Kos en adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht Lot van Hooijdonk.

De 51-jarige Grashoff is van huis uit civiel ingenieur. Eerder was hij voor GroenLinks wethouder in Delft en Rotterdam. Van 2010 tot 2012 was hij Kamerlid. Hij maakte deel uit van de commissie-de Wit, die de aanpak van de kredietcrisis onderzocht. Bij de verkiezingen van september stond hij zesde op de lijst van GroenLinks. De partij haalde vier zetels.

Ook voor de andere functies in het partijbestuur werden zaterdag de kandidaten gepresenteerd. In totaal zijn er vijftien kandidaten voor zeven posities. Het partijcongres van GroenLinks kiest op 3 maart wie de nieuwe voorzitter en de overige bestuursleden worden.

GroenLinks is op zoek naar een nieuw bestuur sinds het vorige bestuur onder leiding van Heleen Weening in oktober tijdens een partijraad de handdoek in de ring gooide. Aanleiding was de gang van zaken rond het vertrek van Jolande Sap als partijleider na de teleurstellende uitslag van de verkiezingen.

Een commissie die het verkiezingsdebacle onderzocht concludeerde vorige maand dat de nederlaag te wijten was aan een gebrek aan regie, zowel binnen de Kamerfractie als in de partij zelf. De komende weken worden op verschillende plekken in het land bijeenkomsten georganiseerd waar de kandidaat-bestuursleden hun opwachting zullen maken.