Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Nederland betrokken bij schandaal paardenvlees - hier verhandeld’

De lasagne waarin in Groot-Brittannië paardenvlees is aangetroffen. Foto Reuters / Chris Helgren

Het paardenvlees dat de afgelopen weken in verschillende landen werd aangetroffen in rundvleesproducten werd verhandeld via Nederland. Dat blijkt volgens een Franse onderminister uit een onderzoek naar de herkomst van het vlees.

In Groot-Brittannië werden eerder deze week verpakkingen diepvrieslasagne van het merk Findus uit de supermarkten gehaald toen het vermoeden ontstond dat het vlees in de lasagne mogelijk geen rundvlees was. Tests wezen uit dat het vlees gedeeltelijk of zelfs geheel van paarden afkomstig was. Ook in lasagnes bij de Britse Aldi, afkomstig van dezelfde leverancier, bleek veel paardenvlees te zitten.

De Franse onderminister Benoît Paire meldt vandaag volgens persbureau AP dat het bevroren vlees uit Roemenië kwam. Maar de Luxemburgse fabriek waar het werd verwerkt, zou dat vlees uit Roemenië geleverd hebben gekregen van een Nederlandse handelaar. Met de handel zou meer dan driehonderdduizend euro zijn gemoeid. Paire gaf opdracht herkomst van het vlees met de Roemeense en Nederlandse autoriteiten verder uit te zoeken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in een reactie weten nog niets over een Nederlandse route van het vlees te hebben gehoord. Een woordvoerder:

“Maar we sluiten ook niet uit dat die er is. Mocht blijken dat er een Nederlands bedrijf bij betrokken is, dan gaan we dat onderzoeken.”

Behalve in Britse diepvrieslasagnes is ook paardenvlees aangetroffen in producten in Zweden, Ierland, Polen en Frankrijk. Het eten van paardenvlees is met name in Groot-Brittannië omstreden. In Nederland wordt vlees van paarden wel geconsumeerd, onder meer in snacks zoals frikandellen. Het is niet toegestaan om paardenvlees als rundvlees aan de man te brengen.