Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Maar ik heb geen auto!

Anniek Pheifer en Daan Schuurmans (Bellicher).
Anniek Pheifer en Daan Schuurmans (Bellicher). Foto Anouk Wolf

Bellicher: CEL (afl. 1 van 6) Ned. 3, 20.30 - 21.30 uur

Probeer je iemands leven te redden, word je door de politie in de cel gesmeten en beschuldigd van zaken waar je niets van af weet. Dat je een donkergroene Cherokee hebt aangeschaft bijvoorbeeld. Terwijl je net je Audi hebt verruild voor de fiets. En als je dan vrijkomt, word je in je maag gebeukt door een stelletje Polen.

Het overkomt Michael Bellicher (Daan Schuurmans) in Bellicher: CEL, het tweede seizoen van de thrillerserie rondom de opgejaagde communicatieadviseur uit Den Haag. Dit keer vecht Schuurmans, die in 2010 al bij de VPRO te zien was in Bellicher: De macht van meneer Miller, tegen obscure internethackers die het op zijn identiteit hebben gemunt.

De zesdelige serie, met ondermeer rollen voor Anniek Pheifer en Huub Stapel, is gebaseerd op de boeken van thrillerschrijver Charles den Tex en was, in filmversie, afgelopen oktober al in de bioscoop te zien. Ook zijn de rechten van Bellicher verkocht aan de Amerikaanse studio 20th Century Fox, waar de makers van de tv-serie 24 met het verhaal aan de slag gaan.

Is CEL inderdaad zo spannend als de voorganger? Het lijkt er wel op. Een puntje is dat de makers af en toe te veel willen uitleggen. Als Bellichers oude opdrachtgever omkomt bij een ongeluk, vlak nadat hij onze held heeft opgezocht, is het niet nodig om vier minuten verder in de serie hetzelfde moment opnieuw via een flashback te laten zien. Je moet wel een beetje vertrouwen op het geheugen van de kijker.

Verder prikkelt het einde van de eerste aflevering vooral om verder te kijken. Want welke mysterieuze indringer bakt in het huis van Bellicher twee eitjes in de koekenpan?