‘Kamp vertraagt door resultaten gasonderzoek af te wachten’

Loppersum, Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning en de aardbevingen die daardoor kunnen ontstaan. Kamp snapt dat mensen in Groningen onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van de gaswinning. ,,Ik begrijp de ongerustheid, het is mijn verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen", aldus Kamp. Hij vindt het zijn taak om zijn afweging om gas te blijven winnen, ondanks de voorspelling dat er zwaardere aardbevingen door kunnen ontstaan, goed uit te leggen.De minister zal tijdens zijn bezoek praten met bewoners en bestuurders. Kamp wil hun verhaal graag horen, stelde een woordvoerder. ANP CATRINUS VAN DER VEEN.
Loppersum, Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat een aantal dagen naar Groningen om te praten over de gaswinning en de aardbevingen die daardoor kunnen ontstaan. Kamp snapt dat mensen in Groningen onzeker en ongerust zijn over de gevolgen van de gaswinning. ,,Ik begrijp de ongerustheid, het is mijn verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen", aldus Kamp. Hij vindt het zijn taak om zijn afweging om gas te blijven winnen, ondanks de voorspelling dat er zwaardere aardbevingen door kunnen ontstaan, goed uit te leggen.De minister zal tijdens zijn bezoek praten met bewoners en bestuurders. Kamp wil hun verhaal graag horen, stelde een woordvoerder. ANP CATRINUS VAN DER VEEN. Minister Henk Kamp van Economische Zaken eind januari bij een boerderij die schade had opgelopen door een aardbeving. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Door een nieuw onderzoek naar de effecten van gaswinning in het noorden af te wachten besluit minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) eigenlijk de gaswinning een jaar op hetzelfde tempo door te laten gaan. Hij kan dus niet beweren dat hij geen besluit neemt omdat er nog niet voldoende gegevens beschikbaar zijn, stelde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Kamp zei donderdag niet van plan te zijn het beleid aan te passen en pas een besluit te nemen als nader onderzoek is gedaan naar het verband tussen gaswinning en aardbevingen in het noorden van het land. De resultaten van dat onderzoek worden in januari verwacht. D66 en GroenLinks willen dat de gaswinning nu al wordt teruggeschroefd, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen de minister adviseerde. Kamp negeerde dat advies.

De gaswinning zou Nederland 11,5 miljard euro per jaar opleveren, daarom zou een strop dreigen als de gaskraan wordt dichtgedraaid. Van Veldhoven wees erop dat het gas sowieso een keer op raakt. Het zou dus geen drama zijn als de winning even wordt stilgelegd om een methode te zoeken die geen aardbevingen veroorzaakt.

‘Aardbevingen van morgen zijn wel te voorkomen’

Nu wordt volgens het Kamerlid tegen de Groningers gezegd dat ze moeten lijden omdat de overheid zijn miljarden anders pas een paar jaar later krijgt. “Ik vind dat dit echt niet kan. De aardbevingen van gisteren zijn niet meer te voorkomen, maar die van morgen wel.”

Het is volgens Van Veldhoven geen kwestie van de gaskraan open of dicht draaien. “Dat wat we kunnen minderen, moeten we minderen.” Het is volgens haar “heel gevaarlijk” dat Kamp in de Kamer een beeld schetste dat de verwarming uitvalt en eten niet meer kan worden gekookt als de gaswinning wordt teruggeschroefd. “We kunnen een deel van het gas uit Rusland importeren en aanpassen voor het Nederlandse net.”

‘Kamp zit in buitengewoon moeilijke positie’

PvdA-Kamerlied Michiel Servaes, ook in de uitzending, zei dat dit aangeeft dat het niet iets is wat in een week moet worden besloten omdat Nederland dan afhankelijk zou worden van gas uit Rusland. Van Veldhoven wees erop dat Nederland al gas uit Rusland importeert en dat het dus geen grote stap is.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp zei dat Kamp in een ‘buitengewoon moeilijke positie’ zit. “Een groot deel van onze welvaart is te danken aan de gaswinning. Laat Kamp nader onderzoek doen en vervolgens zijn conclusies trekken.” Verder zei hij dat er te weinig solidariteit met het noorden is.

Uit een vorige maand verschenen rapport blijkt dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3,9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is. Afgelopen donderdag kwam het tot twee aardbevingen. Vanochtend was er een lichtere aardbeving met een kracht van 2,7 in Loppersum.