Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Duitse onderwijsminister stapt op vanwege plagiaat

Archieffoto uit oktober vorig jaar: links minister Schavan, rechts Angela Merkel. Foto Reuters / Thomas Pete

De Duitse minister van Onderwijs en Wetenschappen, Annette Schavan, treedt af. Dat heeft bondskanselier Merkel vanmiddag bekendgemaakt. Schavan was de afgelopen maanden in opspraak geraakt wegens plagiaat. Ze geldt als een vertrouweling van Merkel.

De druk op Schavan om af te treden was de afgelopen week toegenomen omdat de universiteit van Düsseldorf dinsdag haar doctorstitel afnam wegens plagiaat. Schavan, die op dat moment op dienstreis was in Zuid-Afrika, liet in een reactie weten het besluit van de universiteit voor de rechter te zullen aanvechten. Ook zei ze toen nog zeker niet te zullen aftreden.

Drieëndertig jaar geleden promoveerde Schavan op een proefschrift met als titel Persoon en geweten. De decaan van de faculteit der filosofie verklaarde dinsdag dat de faculteitsraad in meerderheid van mening is dat Schavan “systematisch en opzettelijk” door haar hele proefschrift heen denkwerk heeft voorgewend dat “niet het hare is”.

Oppositie vond Schavan niet langer geloofwaardig

Oppositiepartijen eisten deze week het aftreden van Schavan aftreedt. De algemeen secretaris van de sociaal-democratische SPD, Andrea Nahles, zei tegen Die Welt dat Schavan als minister van Wetenschappen “niet meer geloofwaardig” is. De fractievoorzitter van de Groenen in de Bondsdag Renate Künast zei dat de minister zich schuldig heeft gemaakt aan “diefstal van geestelijk eigendom” en dat haar positie onhoudbaar was geworden.

Schavan wordt opgevolgd door de wetenschapsminister van de deelstaat Nedersaksen, Johanna Wank. Het is overigens niet voor het eerst dat Merkel een minister verliest door plagiaat: in 2011 moest minister Karl-Theodor zu Guttenberg (Defensie) opstappen nadat hij zijn doctorsbul wegens plagiaat had moeten inleveren.