Cavalo nero con pinoli e gnocchi di patate

Of: boerenkool met pijnboompitten en aardappelballetjes Aangezien de meeste mensen graag Italiaans eten en dat vaak zelfs gewoner vinden dan Nederlandse gerechten, en aangezien cavalo nero, de Italiaanse zwarte kool, of palmkool, in smaak enorm lijkt op boerenkool, leek het een goed idee om een Italiaans recept te vernederlandsen of Nederlandse boerenkool te veritalianiseren –

Of: boerenkool met pijnboompitten en aardappelballetjes

Aangezien de meeste mensen graag Italiaans eten en dat vaak zelfs gewoner vinden dan Nederlandse gerechten, en aangezien cavalo nero, de Italiaanse zwarte kool, of palmkool, in smaak enorm lijkt op boerenkool, leek het een goed idee om een Italiaans recept te vernederlandsen of Nederlandse boerenkool te veritalianiseren – het is maar hoe je het bekijkt.

De recepten zijn gebaseerd op recepten van Rose Gray en Ruth Rogers van het River Café, het voorbeeldige Italiaanse restaurant in Londen.

Voor 4 personen

500 g boerenkoolblad

4 tenen knoflook

50 g pijnboompitten

1 dl goede olijfolie

Was de boerenkoolbladeren, verwijder eventueel dikke nerven. Pel de knoflook maar laat de tenen heel. Breng een grote pan water aan de kook, strooi er zout in, en doe de koolbladeren en de knoflook erin. Duw de bladeren goed onder water en kook het geheel een minuut of vijftien. Voeg de pijnboompitten toe en kook nog 5 minuten. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookwater.

Laat de kool een minuut of vijf afkoelen en doe hem dan in een keukenmachine, met de knoflook en de pijnboompitten. Maal. De knoflook en de pijnboompitten moeten echt door de kool zitten. Voeg wat kookwater toe als het mengsel te stijf en droog is. Voeg de olijfolie toe en peper en zout, en maal nog even tot een zachte, iets dunne puree.

Serveer die over pasta of over aardappelgnocchi.

Aardappelgnocchi

1 kilo kruimige aardappelen (bijvoorbeeld désirée)

100 g bloem

1 ei

olijfolie of gezouten boter

Was de aardappelen maar schil ze niet, en kook ze in zo’n 25 minuten gaar.

Schil ze als ze nog warm zijn (gebruik een ovenhandschoen of een vork om ze vast te houden) en knijp ze boven een grote schaal door een pureeknijper, of stamp ze fijn met een stamper.

Zeef de bloem boven de aardappelpuree en strooi er zout en peper over. Kluts het ei licht, maak een kuiltje in het midden van de puree en giet het daar in. Vorm met de hand snel een samenhangend deeg. Niet lang kneden.

Verdeel het deeg in vieren. Rol die vier stukken tot een soort worst van iets minder dan saucijsdikte en snijd daar plakken van, ongeveer 2,5 cm dik. Duw die plakjes ietsje plat met een vork.

Breng water met zout aan de kook en kook de gnocchi in porties ongeveer drie minuten, als ze gaan drijven zijn ze gaar. Schep ze in een warme schaal en doe er een klontje boter of een scheutje olijfolie bij. Serveer ze met de boerenkoolsaus.