Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Vicepremier Asscher vindt salarisdiscussie SNS niet ‘idioot’

Premier Mark Rutte noemde het vorige week nog een idiote discussie, vicepremier Asscher vindt een discussie over de salarissen helemaal niet raar.
Premier Mark Rutte noemde het vorige week nog een idiote discussie, vicepremier Asscher vindt een discussie over de salarissen helemaal niet raar. Foto ANP / Olaf Kraak

Vicepremier Lodewijk Asscher vindt, in tegenstelling tot premier Mark Rutte, de discussie over het salaris van de nieuwe SNS-topman Gerard van Olphen niet ‘idioot’. “Het is helemaal geen rare discussie”, zei Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.

Toen Rutte vorige week bevraagd werd over de 5,5 ton die Van Olphen gaat verdienen bij SNS noemde hij dit een ‘idiote discussie’. Asscher zei vandaag dat in de ministerraad het onderwerp SNS en de beloningen in de financiële sector in het algemeen besproken zijn.

“Als Rutte de discussie idioot noemt, waarom voert u deze discussie een week later dan wel in de ministerraad?”, vroeg een Novum-journalist de vicepremier. Hierop viel Asscher stil. “Goeie vraag”, stamelde hij, aldus het persbureau.

Vervolgens legde hij uit dat ten opzichte van wat in de sector verdiend wordt het salaris van Van Olphen laag is. Ook levert hij ongeveer een miljoen euro aan salaris in ten opzichte van zijn vorige baan:

“Het is van belang dat we daar nu een dure en goede kracht hebben zitten die de bank weer in goed vaarwater kan brengen.”

Alleen privégebruik dienstauto van ministers blijft geheim

Ook over de salarissen van de ministers zelf werd vanmiddag gesproken. De ministerraad besloot het volledige salaris van ministers en staatssecretarissen niet openbaar te gaan maken. De vergoeding voor het privégebruik van de dienstauto blijft geheim. De rest wordt wel volledig openbaar. Eerder wilde het kabinet de lijst om veiligheidsredenen niet openbaar maken.

Het salaris van ministers wordt voortaan op individueel niveau openbaar gemaakt, maar dat geldt niet voor de vergoeding voor de dienstauto. Die is bij sommige ministers hoger omdat ze een beveiligde auto hebben, en dat zou dan af te zien zijn aan de inkomensgegevens.

Bewindslieden krijgen bijtelling voor het privégebruik van hun dienstauto, maar daarvoor krijgen ze een vergoeding omdat ze verplicht zijn altijd van hun dienstauto gebruik te maken. Beveiligde auto’s zijn veel duurder, waardoor de bijtelling hoger is en de vergoeding dus ook.

Onlangs ontstond ophef toen bleek dat een aantal ministers in 2011 boven de balkenendenorm zat, maar niet voorkwam op de lijst van grootverdieners in de publieke sector. Met ingang van dit jaar zijn de regels daarom veranderd. Voortaan zitten alle bewindslieden onder de norm, stelt het kabinet.

Alle ministers krijgen 144.108 euro bruto per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Verder krijgen ze een vaste onkostenvergoeding van 8.215,75 euro per jaar. Voor de premier en de minister van Buitenlandse Zaken geldt een hogere onkostenvergoeding. Tussen ministers kunnen verder verschillen ontstaan door het moment van uitbetalen van vakantiegeld en eindejaarsuitkering.